Gyónás, liturgia

2017.10.14. - Anonim
Kedves István Atya!

Két kérdést szeretnék feltenni.
-Nyáron amikor gyóntam az Atya nem viselt stólát. Ennek van valami jelentősége?

-Sajnálattal tapasztaltam, hogy hétközi szentmisén nincs prédikáció, és az egész liturgiában is változást tapasztaltam.( pl: amit eddig az Atya hangosan olvasott azt most magában mondja) Van ezeknek valami különös jelentőségük?
Tisztelettel:
Anonim

Kedves Kérdező! Természetesen liturgikus előírások köteleznek minket papokat is a szentségek kiszolgáltatásánál, melyek nem a pap pillanatnyi elgondolásától függenek.Ám a szentség érvényes kiszolgáltatásához nem kell, hogy stólát viseljen.(Gondoljon a templomon kívüli gyónásokra) Amennyiben azonban a templomban történik a szentgyónás a liturgikus előírásokon túl illő, hogy a szentség méltóságát maga a pap tartsa elsőnek tiszteletben. Ami a prédikációt, homíliát, szentbeszédet illeti nagyon ajánlott, hogy a híveknek azzal is segítsünk az örömhír megértésében, hogy röviden, vagy hosszabban hétköznap is magyarázatot fűzzünk a szent szövegekhez. Ami pedig a szentmise végzését illeti pontosan meghatározott előírás mutatja, mit kell hangosan és halkan végeznünk.Ezt minden papnak tudnia kell és ahhoz kell igazodnia.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Dicsértessék a Jézus Krisztus. Fájdalom,sajnos ez nálunk is igy van. Hétköznapi szentmiséken hiányoljuk a prédikációt.3,5 km-t utazok mindennap,hogy részt vehessek a szentmiseáldozaton,de sajnos nálunk már hiányzik a zsoltár és az Alleluja is. Hiányt szenved szivünk-lelkünk.Mi nem látunk bele a misekönyvbe.Mi jöhet szóba megoldásként?Mindemellett az atya nagyon emberszerető,barátságos,segitőkész ember.Előre is köszönjük felvilágositó válaszát. AVE

név nélkül - 2017-10-27 08:46

Kedves Kérdező!Jelezzék az atyának, hogy lenne rá igény, hiszen ez nekünk nagyon is ajánlott.(Mocsán van)
Szeretettel.
István atya

István atya - 2017-10-27 09:02

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód