Öngyilkos temetése

2016.04.19. -
István atya! Római katolikus,keresztény ember felakasztotta magát.Uram irgalmazz neki.De valóban nem temetheti pap? Köszönöm megtisztelő válaszát.MK.

Kedves Kérdező!

Valóban imádkozni kell érte és mindenkiért. A Katolikus Lexikon az öngyilkosságról ezt írja: http://lexikon.katolikus.hu/%C3%96/%C3%B6ngyilkoss%C3%A1g.html

Az Irgalmasság Évében könnyebb válaszolni kedves kérdésére. A zsinat előtt valóban voltak helyek, ahol nem temette pap, vagy nem a hívők közé. A szent zsinat után után azonban az Egyház ezekben az esetekben a végtelenül irgalmas Istenre bízza az öngyilkos megítélését és  - fájdalommal, de Isten irgalmában bizakodva és akaratában megnyugodva - elkíséri utolsó útjára. Istené az ítélet, az Egyházé a szolgálat.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok


Tistelt Atya!

A közeltmúltban jóismerősöm-barátom véget vetett életének.
Korábban mondta, hogy beszélgetett egy pappal, ill. elment pár
közösségi összejövetelre. Nem tudom hol voltak ezek az alkalmak,
de az 5. kerületben élt.
Szeretném megkérdezni, hogyan lehetne, ill. hol érdeklődhetnék, hogy mielőbb megkapja a végtisztességet és, hogy milyen költségekkel jár?

Tisztelettel: Rácz Hedvig

Hedvig - 2020-02-03 15:21

Kedves Kérdező!Az 5. kerületi plébániákon érdeklődjön, ha tudja a nevét.Amelyikhez tartozott ott tájékoztatják mindenről.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2020-02-03 15:44

Kiegészités, vagy segitség a hozzátartozónak: "Hogyan lehet jóvátenni" pdf c. prédikáció (Perlaki Flórián), 2018.05.06.Újszegedi plébánia.

név nélkül - 2020-02-12 11:46

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód