Betegek kenete

2020.01.19. -
Kedves lelkiatya! Lehet-e a betegek kenetét felvenni, annak a személynek aki még nem volt elsőáldozó, de súlyos beteg?

Kedves Kérdező! Engedje meg, hogy először a betegek kenetéről ide írjam az Egyház tanítását: http://lexikon.katolikus.hu/B/betegek%20kenete.html  A betegek szentségének rendes kiszolgáltatásának a menete: szentgyónás, szentáldozás, betegek kenete. Rendkívüli kiszolgáltatásra halálveszélyben kerülhet csak sor. Annak az atyának, akit megkérnek a betegellátásra tudni kell, hogy a halálveszély fennáll-e? A Katolikus Egyház tanítását bővebben itt találja: http://www.depositum.hu/betegekkenete.html Kérdésére válaszolva: Kik vehetik fel ezt a szentséget?

Mindazok felvehetik, akik meg vannak keresztelve és valamilyen súlyos betegségben szenvednek. Fiatalok is kérhetik, például súlyos műtét előtt.

Tévhit, hogy a betegek kenetét csak haldoklók vehetik fel, ezért sokan félnek kérni, nehogy a pap jelenléte a halál érkezését sugallja. Sajnos ezért sokan nem részesülnek ilyen módon Isten kegyelméből akkor, amikor erre a legnagyobb szükségük lenne. Ne féljünk ilyen helyzetben papot hívni. Végül kérem, olvassa el a következőt: https://szentimreplebania.hu/betegek-kenete/

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

köszönöm

név nélkül - 2020-01-20 07:27

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód