Gondok, bajok

Összesen 22 kérdés a témában.

Mit tegyek? SOS!!

2021.06.02. - Sándorné Lacz
Kedves Nyuszi atya!

Már több alkalommal fordultam Önhöz tanácsért.
Most az elenne a kérdésem, mi a helyes döntés a következő helyzetben?

Kb. 10 éve vagyok rózsafüzér társulatunk vezetője.Jól ment, ezelőtt 4 évig. Akkor új plébánosunk érkezett, és sajnos azóta szinte minden hónapban a titokcsere előtt kisebb-nagyobb, látszatra apró jelentőségű dolgok miatt összetűzésünk van.

Most jutottam el oda, hogy talán nem kellene tovább folytatnom. Lehet, hogy a személyem ellenszenves.Gondolom a rózsafüzért és a Szűzanyát minden pap szereti.
Kérdésem: -ha abbahagyom a vezetést akkor az bűn-e??
Vagy vállaljam, hogy továbbra is minden hónapban vita ...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Migráció.

2018.04.05. - Szabolcs
Dicsértessék a Jézus Krisztus!


T. István Atya!

Ha nem haragszik lenne egy nagyon személyes kérdésem.
Természetesen, nem kötelező rá válaszolni!
De ha nem vagyok nagyon indiszkrét, megkérdezném.
Mi a személyes véleménye a migrációról, és a Keresztény Európára való hatásairól?

Isten Óvja! Isten Áldja! István Atya!


Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Megcsalás?

2018.04.04. -
Kedves atya!

A kérdésem az lenne, hogy hol a határ a megcsalással? Csak kísértés és egyre erősebb vágy már megcsalásnak számít? Ezzel már vétek a házastársi hűség ellen? Mit tudok tenni, hogy ez a vágy elmúljon?

Köszönöm mielőbbi tanácsát!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Hajfestés

2018.02.15. -
Kedves Istvan atya!
Bun-e az, ha idosebb , oszulo haju emberek festik a hajukat.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Adakozás

2017.02.24. - Z.
Dícsértessék!
Tisztelt István atya!

Mindíg kell adni annak, aki pénzt kér tolunk, meg akkor is, ha az a valaki nem tudja beosztani, ha adunk neki? Csak neki igy kenyelmesebb, es ha nem kap, akkor nagyon agressziv tud lenni.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Öngyilkossági gondolatok

2017.02.01. -
Nagyon bánt, amiben tanácsot szeretnék kérni, de nem találom a megoldást egyedül. Egyre többször vannak olyan gondolataim, hogy semmi értelme az életemnek, kilátástalannak látom az életem minden területét. Próbálok értelmet keresni a mindennapjaimnak, de leginkább csak a "túlélés" jellemez. A munkámat kötelességtudatból maximálisan ellátom, de örömet most az sem ad, a házasságomat is a felszínesség jellemzi, élünk egymás mellett, belefáradtam a próbálkozásba, hogy változzon a helyzet. Próbálok imádkozni, erőt meríteni a hitemből, de közben folyamatosan szégyellem a reménytelenségemet, a bizalmatlanságomat. Gyónásban nem merem mondani az öngyilk...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mit tegyek?

2016.10.05. - xilofon
Dicsértessék a Jézus Krisztus!Kedves István atya!
Azzal kapcsolatban kérem a segítségét, hogy bennem vannak bűnös hajlamok a rasszizmussal, és az antiszemitizmussal kapcsolatban.
Nem vagyok kimondottan rasszista, vagy antiszemita, de ha nem figyelek oda bűn is lehet, ezen bűnös hajlamokból.
Például az utóbbi időkben olyan próbatételt kaptam a Jó Istentől, hogy megismertem egy Jóérzésű Katolikus Keresztény Cigány Kislányt. Valamint egy alkoholfüggőségtől szenvedő, ám de, ugyancsak Jóérzésű Zsidó Embert. Én érzem azt legbelül, hogy azért kellett ezen Embertársaimmal találkozni, hogy finoman szólva ne legyek személy válogató. ...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Aki énekel , kétszeresen imádkozik....

2016.06.19. -


T. István atya !

Az a gyakorlat - tisztelet a Kivételnek ! - , h a kántor szólózik a misén. Vagy azért , mert nem vetíti ki az éneket , vagy , mert olyan éneket AD ELŐ , amit nem ismer a hívő közösség. Szeretnénk a mise alatt bekapcsolódni az énekbe , a görögkat testvérek szinte végig-éneklik a liturgiát , ha van orgona kíséret , ha nincs . A protestáns Istentiszteleteken 4 , v. több vszakot énekelnek egyfolytában ,a róm. kat - nál ez miért probléma ?

Amikor gyerek voltam, a kántor az orgona mellé " rendelte " a gyerekeket, pedig nem volt mikrofon , ,,és most , az orgona környéke " üres ".A mikrofon pedig nem helyettesíti a hangot....csak torzítj...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kórház

2016.02.19. - Lovas István
Tisztelt Máriarádió,azt szeretném megkérdeni,mivel 95 éves édesanyámat eltették láb alól a délpesti kórházban,és nagyon hiányzik,hogyan tudok megfelelni annak az Isteni kérésnek,hogy szeressétek egymást.Nekem a mindenemet vették el,és még szeretnem is kell azt aki ezt csinálta?Igaz Jézus azt mondta az atyának miután megfeszítették,hogy atyám bocsáss meg nekik.DE hogy az atya meg bocsátott e,azt nem tudjuk.Ha én azt mondom,hogy nem ártok ennek az embernek,de szivemből nem tudom szeretni azért amit édesanyámmal é velem csinált,akkor bűnös vagyok e?Hogyan tudok napirendre térni az felett,hogy mostmár egyedül élem az életem,amikor nemrég még az életem legd...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Emberi igazságszolgáltatás....

2016.02.03. -
T.István atya !

A napokban hangzott el , h a vörösiszap-katasztrófa vádlottait felmentették,minden vád alól !

Ez az emberi igazságszolgáltatás, köze nincs az igazsághoz !
Igazságot embertől ne remélj , csak ISTENtől!A TERMÉSZET fájdalmairól nem is tudunk nyilatkozni....

Imádkozom,hogy lelkükben megváltozzanak az ilyen Munkáltatók.

Köszönöm a türelmét !

Hedvig
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mit tegyek?

2015.03.08. - Tanácstalan
Kedves Atya!

Jeleznem kell-e, ha egy képviselőjelöltről /plébániai/ olyan információm van, ami erkölcsileg kifogásolhatóvá teszi az ő jelölését, vagy hallgassak a többiekkel együtt?

Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Megcsalás ....

2015.01.07. -
T. István atya !
Azt mondta Dr. Papp Miklós atya a kapcsolatokról, hogy a házasságkötéskor kimondott " igen !!!! " az egyben nem is a többi ellenkező nemű Egyénre. Általában szeretik egymást,akik Isten- és emberek előtt összekötik az életüket. Esküvel is erősítik , holtodiglan-holtomiglan. Szerintem,ha ezek után bmelyik fél megcsalja a másikat, az ne kérjen bocsánatot,hanem szedje a sátorfáját...
Tisztelettel : Hedvig
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Megcsalás-megbocsátás!

2015.01.06. - Annamária
Megbocsájtás,továbblépés vagy inkább külön út?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

A házirend betartása

2014.11.19. -
Kedves István atya!

Középiskolánkban a házirend tiltja az elektronikus eszközök használatát az egész iskolaidőben - még szünetben is.

Szünetben az osztály nagy része használja a telefonját, a tanárok az esetek nagy részében nem kobozzák el telefont, nem is szólnak érte. Sőt még az igazgató észrevette egyszer, de nem szólt érte, viccesen megjegyezte, hogy ismeri a játékot.

Bűnnek számít az, ha a tanítási órát nem zavarva szünetben megnézem az e-maileimet? Vehető ez a tanárok részéről egy ráutaló magatartásnak?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Zene kérés

2014.03.13. - Szilvi
Dicsértessék, a Jézus Krisztus!

Bocsánatot kérek, nem épp lelki kérés, valamikor volt a Mária Rádiónak, talán kedd este egy műsora, ahol lehetett zenét kérni...Több helyen keresem, konkrétan egy lemezt: Schola Hungarica From Evening To Evening.Azon belül pedig a VIII. Evening: Antiphon: Sede a dextris meis!, Psalm 109.számát.Próbáltam boltokban, a Glória tv.-n is van lemezük, mit tudnak tanácsolni? Köszönöm szépen!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdés

2014.02.08. -
Kedves István atya!
Életem túlnyomó részét Isten nélkül éltem le. Bűnt bűnre halmozva, sodródva és céltalanul, hiábavalóan. Mindenkinek csalódást okoztam, szinte csak magammal törődtem. Néhány éve azonban Isten rám talált (nem én Őrá!), azóta sok minden megváltozott. Próbálok értelmes, hasznosabb életet élni, bár sokszor eszembe jut, hogy már késő, 55 évesen már nem sok mindent várhatok.
De történt valami:vén (és ostoba) fejjel egymásba szerettünk valakivel. Ez már önmagában is elég "ciki", de a férfi házasságot szeretne. Én viszont fiatalon sem akartam férjhez menni, sose vágytam rá, öregen meg pláne. Ezért úgy döntöttem, hogy szakít...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Név nélkül

2014.02.03. -
Kedves Atya! Nem régiben azt hallottam, hogy aki zárkózottan, egyedül él és nem keresi mások társaságát, az bűnt követ el. Igy van ez?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Hogyan tovább?

2014.01.22. - Móni
Egy közeli családtagom nevében kérek segítséget. 28 év házasság után, mikor egyre több gond és betegség jelentkezett, a férj máshol keresi a gyöngédséget. Mit tegyen a magára hagyott fél? Szorosan kötődik a hűtlenhez,egyedül nem tud megküzdeni a bajaival.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Archiválás

2014.01.16. - János
Kedves István atya!

Szeretném megkérdezni, hogy az "Útkeresőbe" írt kérdések és válaszok archiválva vannak-e és ha igen, hogyan lehet előhívni őket? Körülbelül egy jó héttel ezelőtt írtam egy kérdést a Katolikus Egyház parancsolt ünnepeivel kapcsolatban, s mire most újra meglátogattam ezt az oldalt, már csak 2 nappal ezelőtti kérdéseket és válaszokat találtam.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Elvált vagyok

2014.01.13. - Ilona
30 éve elváltam,soha nem áldozhatok, vagy a volt férjem halála után igen?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Keresztelés felnőttkorban

2014.01.12. - Csilla
Dicsértessék! 2011 húsvétján keresztelkedtem meg, 44 éves koromban.A nagyszüleim vallásosak voltak, és szüleim is, de apukám katonatiszt volt, így ők nem gyakorolták vallásukat. A bátyám 61-ben én 67-ben születtem. Nem lettünk megkeresztelve(nem merték). Viszont mindkét nagymamámtól megkaptam az útravalót a keresztényi élethez. Főleg az anyai nagymamámnak köszönhetek sokat. Az Ő emlékére vettem fel keresztségben a Mária nevet. Teltek az évek és nem hagyott nyugodni hogy nem vagyok megkeresztelve.Sokat jártam be a templomba, ilyenkor mindig megnyugodtam, jó érzés volt bemenni Isten házába.
Édesanyám halála nagy lelki változást hozott életemben.A mély...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

"Kérjetek és adatik" miért nem működik?

2014.01.11. - Izabella
Nagyon mélyen hívő ember vagyok és életem során Isten mindig válaszolt az imáimra.Lehetetlennek tűnő helyzetekből segített ki. Azonban kb. két éve a családunkat rengeteg baj,betegség,halál és anyagi veszteség érte.Az a furcsa,hogy érzem a jelenlétét de valahogy olyan,mintha nem hallaná meg az imáimat.Kérek és nem adatik...Lehet,hogy rosszul értelmezem Jézusnak eme ígéretét?Válaszát előre is köszönöm!
Izabella
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás