A házirend betartása

2014.11.19. -
Kedves István atya!

Középiskolánkban a házirend tiltja az elektronikus eszközök használatát az egész iskolaidőben - még szünetben is.

Szünetben az osztály nagy része használja a telefonját, a tanárok az esetek nagy részében nem kobozzák el telefont, nem is szólnak érte. Sőt még az igazgató észrevette egyszer, de nem szólt érte, viccesen megjegyezte, hogy ismeri a játékot.

Bűnnek számít az, ha a tanítási órát nem zavarva szünetben megnézem az e-maileimet? Vehető ez a tanárok részéről egy ráutaló magatartásnak?

Kedves Kérdező!

Rend a lelke mindennek - ez egy régi közmondás. A rómaiak precizen megfogalmazták: Serva ordinem et ordo servabit Te! - (Tartsd meg a rendet és a rend megtart Téged) Egészen biztos, hogy oka van annak, hogy az iskola így rendelkezett, hogy a szorglami időszak alatt a tanulók azzal foglalkozzanak, ami a dolguk.A "házirend" pedig házi rend, amit az intézmény vezetője és vezetése okkal és felelősséggel állapított meg, kivétel nélkül mindenkire kötelezó módon. Ha egyházi iskolárol van szó, hol az engedelmesség?

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Kedves István atya!

Köszönöm a választ!

név nélkül - 2014-11-19 21:02

Kedves István atya!

Sejtésem szerint a kérdező segítséget, kapaszkodót kért az árral szemben úszáshoz.
Nézze el nekem szeretnék javaslatot tenni:
Segítség lehet számára a szabály céljának megismerése, a szabály megtartásának és áthágásának következményeinek megvilágítása.
Ha megtartja ezt a szabályt, nem használ elektronikus eszközt szünetben, lemond egy jónak tűnő dologról, de kap valami nagyobbat. Találkozásokra kapcsolatokra válik nyitottá, amikor tárasai is jelen vannak. Ha ezt az időt kitölti az email, a face book, akkor az igazi a valódi személyes találkozást mulasztja el.
Ha a szabályok célját ismeri, akkor döntésképes önálló személlyé növekszik, és tapasztalatai alapján komolyabb kérdésekben is bízni fog, még akkor is ha éppen nem lesz számára belátható a szabály értelme.
Ha aktuálisan nincs mód megvilágítani egy ilyen szabályt akkor ideig óráig lehet engedelmességet kérni, de ez a tőke könnyen kimerül. A bizalmat utólagos magyarázattal kell jutalmazni: „Látod nem vetted elő mobilodat, mi minden nyílt meg e miatt számodra…”

Tisztelettel: Zoli papa

Zoli papa - 2015-01-18 10:29

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód