Hitünk alapjai

Hittel kapcsolatos alapkérdések és válaszok.

Összesen 433 kérdés a témában. Listázás: 1 - 31 »

Mikor érvényes egy szentmise

2022.01.31. - László
Dícsértessék a Jézus Krisztus!

Előljáróban szeretném leszögezni, hogy soha sem szoktam szentmiséről késni. Tegnap viszont lekéstük feleségemmel a misét 90%-ban önhibánkon kívül. Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mekkora késés esetén minősül még érvényesnek a szentmise, mert én hittanórákon (50 évvel ezelőtt) mást tanultam, mint amit mostanában hallok.

Üdvözlettel
Elsholtz László
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Temetéssel kapcsolatos kérdés

2022.01.22. - Antal
80 éves nyugdíjas katolikus vagyok. Egyházi adót valamikor fizettem, de új helyre költözve ez elmaradt végleg. Ezzel szemben több éve folyamatosan támogatom a Mária Rádiót és ezt csekkekkel igazolni tudom. Emellett a perselyadományom kiteszi az évi 24000 ft-ot. (heti 500,- Ft)
Melyik plébánia temethet el? A pálosokhoz járok, Ők tudtommal nem temetnek és nem esketnek.De a Sziklakápolna van legközelebb otthonomhoz.
Válaszukat várva köszönettel: M.Z.A.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdés

2021.10.15. -
Kedves lelkiatya ha a gyónás során a mikor gyóntam utoljára kérdésre válaszolva nyár elejét mondtam nyár vége helyett az szentségtörést jelent?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Meglepetés

2021.09.10. - Viktor
Tisztelt Atya!

Az utóbbi időben gyakran gondolkodok (próbálok magyarázatot találni) egy olyan dolgon, amit a saját képességeimmel nem tudok megfejteni.

A feleségem második gyermekünkkel volt várandós, akit nagyon vártunk. Az ultrahangos vizsgálat során a magzaton súlyos rendellenességet fedeztek fel. Vizsgálat vizsgálatot követett (amit az ország legjobb szakemberei végeztek el) és a korábbi eredményeket helybenhagyták: súlyos betegsége van a kisfiunknak. Volt még hátra egy kromoszóma vizsgálat (aminek az eredményére kb. 3 hetet kellett várni) hogy „genetikai szinten is” megbizonyosodjanak az igazságról, de ekkor már kijelentették: fogadjuk el a bet...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Érvényes-e a szentmise...

2021.08.26. - Hajnalka
Kedves Atya!
Ha a pap elrontja az átváltoztatás szövegét, érvényes vagy érvénytelen a szentmise?
(A "kezébe vette a kenyeret" résznél azt mondta, igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én testem..."
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Gyónás

2021.08.07. -
Kedves István atya!

Korábban a lelki áldozás kapcsán kérdeztem, Ön akkor a gyóntatóval való megbeszélést javasolta. Szeretném még a válaszát kérni abban, hogy gyónhatok-e egyáltalán ebben a helyzetben? Nagyon ellentmondásos válaszokat kaptam eddig. Nagyon hiányzik a szentgyónás, sok dolgot szeretnék letenni.
Köszönöm a válaszát.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Az lehet hogy találkoztam Jézussal?

2021.07.10. - Danesz
Ugy történt hogy exemet elhívtam Smsbe bálba, mire ő mint hamupipőke eljött... de megláttam benne Jézus Tiszta ragyogó arcát S ÖSSZEESTEM, ilyen történt mással is?
Utánna már nem állt szóba velem, pedig szerettem volna kiengesztelni. ilyenkor mit lehetne tenni, imádkozni?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Keresztelő, majd esküvő?

2021.06.26. - Unbaptized
Üdv, a kérdésem a következő: házasulandó pár egyik tagja(keresztelt, bérmált) lehet-e a másik tagnak(felekezeten kívüli) kereszt- és bérmaszülője? Angol nyelvű oldalakon azt olvastam, hogy az 1983 óta érvényben lévő CIC ezt már nem tiltja.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mária Rádió újság okkult t. színes fény terápia

2021.06.26. - Ildikó
Tisztelt István atya!
Nem tudom hol lehetne ezt a problémát említeni,de aggódva olvastam Mária rádió júniusi számábyn a Napgyógymód című cikket amely olysn természetgyógyászati terápiákat említ (színes fény tetápia napszdmüvegek lámpák fóliák), amrlyek hatása tudományosan jelenleg nem bizonyított, ezért okkult voltuk lehetséges. Amikor ráketestem a z ezen terápiák közé tartozó Bioptrón lámpára eg,értelműen azt találtam hogy a Bioptron lámpát egyértelműen okkulgnsk tartják https://www.karizmatikus.hu/hitvedelem/teveszme-kritika-oesszefoglalo-irasok/8180-a-bioptron-lampas-terapia-moegoett-rejlo-okkult-praktikak.html
A látható fény (színes fény)n...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Lelki áldozás

2021.06.22. -
Kedves István atya!

A lelki áldozás imáját az is elmondhatja a misén áldoztatás alatt, aki nem járulhat szentáldozáshoz? Nagyon hiányzik a szentáldozás, de jelenleg nem tudok változtatni a helyzeten. (Házas vagyok, nem együttélés miatt nem áldozhatok.)
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Érdeklődés

2021.05.28. - Anonim
Kedves István atya! Római katolikus vagyok. Szeretném megkérdezni hogy hibát követek el azzal ha nem csak katolikus irodalmat olvasok hanem pl.evangélikusat is? Köszönöm tisztelettel Éva
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bűn

2021.05.06. -
Kedves lelkiatya súlyos bűnt követtem el álmomban és nem tudom, hogy gyónjam meg! 40 éves nő vagyok, fogadalmat tettem magamnak, hogy örök szüzességben élek majd (kis gyermek korom óta utálom a férfiakat). Most éjszaka viszont azt álmodtam, hogy egy férfival szeretkezem és orgazmusom is volt tőle. Nem tudom, hogy miért történt, semmi olyan filmet nem nézek és könyvet sem olvasok ami erkölcstelen. De ez most jól összezavart és nagyon rosszul érzem magam miatta és bűntudatom van.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szoptatós anyukaként böjtölhetek?

2021.04.30. - Enikő
Szoptatós anyukaként böjtölhetek a Szűzanya kérésére, kedden és pénteken kenyéren és vízen? Isten fizesse meg.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentmise szeretteinkért

2021.04.30. - Kata
Dicsértessék a Jézus Krisztus.Tisztelt István atya! A jelenlegi járványban,tüdőgyulladásban az ÚR hazaszólitotta, emberileg egyetlen igaz támaszomat a
férjemet.Jelenleg,úgymond,félremeteségben élem napjaimat. A kérdésem:Az általam felajánlott ,pénzbelileg fizetetlen szentmise az ő lelke üdvére,ugyanúgy érvényes-e,mint fizetve.Már ha valahol bejutok egy szentmisére.Előre is köszönöm válaszát.Isten vele.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Amiért haragszom...

2021.04.30. - Tomi
... az egyházakra és a vallásokra. Dióhéjban, két oka van:

1.
Amikor az egyház a hatalma és befolyása csúcsán volt, a középkorban, az emberi civilizáció a mélypontját élte, és ebben nagy része volt ezen szervezeteknek. A legembertelenebb évszázadok voltak, bő 1000 év, nagy szerencsénk, hogy már vége és remélhetőleg soha többé nem jönnek vissza.
Emberek tíz- és százezreit lehetetlenítették el mondvacsinált okokkal, vetették válogatott kínzások és kínhalál alá, mert boszorkánynak, eretneknek volt bélyegezve vagy mert a haladás, a tudomány pártján volt.
És mindennek felelőssége alól nem lehet kibújni azzal, hogy "dehát a római keresztény...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Krisztus követője

2021.03.23. -
Kedves lelkiatya azt szeretném kérdezni hogy ki lehet Krisztus követője? Tényleg nem lehet Krisztus követője az aki bűnt követ el, még akkor sem ha megbánta és akit megbántott vele bocsánatot kért?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Érvénytelen volt a gyónásom?

2021.03.03. - Ágnes
Tisztelt Lelkiatya! Az idei évben a mai volt a negyedik gyónásom.Ma egy másik atyánál gyóntam, és miután elmondta a tanácsait, azután rögtön megkaptam a feloldozást, a bánatima és az erős fogadás szövege kimaradt. Gyónás után felhívtam az atyát, és ő azt mondta, hogy nyugodjak meg, minden rendben van, érvényes a gyónásom. De én nem tudok megnyugodni, félek, hogy érvénytelen és szentségtörést követtem el, hogy újra meg kell ismételnem a gyónást, mert nem mondtam el a bánatimát és az erős fogadást. Köszönöm segítségét!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kézbe áldozás

2021.02.16. -
Kedves lelkiatya most láttam a YouTube videóját egy atyának aki azt mondta hogy a kézbe áldozás szentségtörés. És hogy Jézus Krisztus és a Szűz Anya azt szeretné hogy ne legyen. Mit gondol?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Protestáns hívők

2021.02.03. -
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Szabad-e/lehet-e gyászmisét mondani olyan elhunytakért, akik más keresztény felekezethez tartoztak?
Köszönettel.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Válás közös megegyezéssel ,szentségi házasságban

2020.12.10. -
Kedves István Atya! Hugomék 1977.-ben szentségi házasságot kötöttek.Férje 2013.-ban,miután kiderült hogy van valakije,elköltözött.Most hét évi különélés után közös megegyezéssel válni akar.Gyermekük nincs.Anyagi követelésük sincs.A kérdésem az,hogy beleegyezhet-e közös megegyezésbe a hugom.Kedves Atya!csak azért lenne sürgős a válasz,mert ma már meg is érkezett a birósági papir.Válaszát előre is
köszönöm.Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kézbe áldozás

2020.12.10. -
Dícsértessék a Jézus Krisztus!
Tisztelt Válaszolók!

Nagyon zavar a kézbe áldozás gyakorlata, mivel félek, hogy a Szentostya részecskéi a kezünkön maradnak, illetve leeshetnek a földre! Emiatt a legutóbb egy fehér kesztyűben áldoztam, amelyet azután otthon tiszta vízbe tettem. (olvastam erről, hogy ilyenkor ez a teendő.) Érdeklődni szeretnék, hogy kb. egy hét után kimoshatom-e a kesztyűt és a vizet a templomban esetleg valamelyik oltárnál található virágra önthetem, vagy mi a teendő ilyenkor?
Nem lehetne esetleg óvatosan pl. egy csipesszel nyelvre áldoztatni? Válaszukat nagyon köszönöm!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Búcsú

2020.10.27. -
Kedves lelkiatya a súlyos értelmi sérült nem beszélő autista számára felajánlható a teljes búcsú? Illetve ő számukra kiszolgálja az egyház a szentségeket (bérmálás, betegek kenete, áldozás)?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Hitigazság

2020.10.17. -
Kedves Lelkiatya! Szentgyónásra készülök és azt olvastam, hogy kételkedtem-e hitigazságban...... ezen elgondolkodtam, a hitvita ide tartozik-e? illetve hitigazságnak számít-e, hogy csak a férfiak lehetnek papok és akik szerint ez megváltozhat ha a Szentatya úgy dönt azok vétkeznek-e ellene?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kiközösítés

2020.10.13. -
Kedves lelkiatya igaz az, hogy aki nem papként mutat be otthon misét azt kiközösíti az egyház?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentmise

2020.10.13. - Anonim
Tisztelt István atya! Lázas voltam, legyengültem, ennek következtében nem vettem részt a vasárnapi szentmisén. Bűnt követtem el?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mise otthon

2020.09.16. - fradistákgyöngye
Kedves lelkiatya azt szeretném kérdezni hogy ha újra bezárják a templomunk és mindentől meg leszünk fosztva tényleg tartható otthoni mise és átváltozás? Azt tudom hogy aki úgy mond misét hogy nem pap azt nem lehet később felszentelni, de engem egyébként sem lehet mert nő vagyok. Más következménye nincs az otthoni mise mondásnak? Mert most jól össze vagyok zavarodva lehet nem lehet, bűn nem bűn? Fradistákgyöngye
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Örömtelen élet

2020.09.04. - Tomi
Elsőnek eddigi élettörténetem dióhéjban, amit úgy érzem, ki kell hogy írjak magamból, hátha mások is hasonló helyzetben vannak:
Óvodába nem jártam, anyukám nevelgetett, akit korán megnyomorított az ízületi betegsége. Még az iskola előtt megtanított írni-olvasni, és szerettem is a könyveket forgatni.
Az iskolát viszont nagyon utáltam, mert a társaim sokszor csúfoltak elálló füleim, rossz fogazatom, vékonyságom miatt. Sokat hiányoztam emiatt, mert inkább betegséget szimuláltam.
Elsős koromban még kitűnő tanuló voltam, csak a matek ment kissé rosszabbul, de az évek előrehaladtával egyre inkább közepes szintre csúsztam le, gondolom a sok hiányzás ...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Gregorián és népi énekek

2020.07.25. - Gyuri
2009-től hallgatom a Mária Rádiót, imádkozom Vele kórházban, betegágyon.
Az utóbbi időben hiányolom a régi szép gregorián énekeket-, és a Hozsannában is meglévő énekeket.
A "modern" gitáros s egyéb énekek színvonala változó. Vannak köztük nagyon szépek (pl. a cursillos sárga könyvecskében is), de bizony sok önjelölt zeneszámok szövege érthetetlen, vagy túláradó-a dallam sem rock, sem világzene. Sajnos tömkelegével hallok ez utóbbiakata programok között, vagy a müsor bevezetőjében, de önálló müsorszámként is.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Rózsafüzér egyedül vagy közösségben.

2020.07.02. - Marika
Kedves Atya!

Szeretném megkérdezni, hogy a Rózsafüzér imádsághoz fűzött igéretek csak akkor érvényesek, ha rózsafüzér csoportban mondják, vagy akkor is ha egyedül otthon mondom.

Várom válaszát
Szeretettel Marika
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Igazmondás

2020.06.23. - Anonim
Tisztelt István atya! Szeretném megkérdezni: ha meggondolatlanságból, gyávaságból de nem szándékosan nem mondunk igazat ami utólag bántja az embert akkor bűnt követünk el? Köszönöm: anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Listázás: 1 - 31 »