Hitünk alapjai

Hittel kapcsolatos alapkérdések és válaszok.

Összesen 412 kérdés a témában. Listázás: 1 - 31 »

Búcsú

2020.10.27. -
Kedves lelkiatya a súlyos értelmi sérült nem beszélő autista számára felajánlható a teljes búcsú? Illetve ő számukra kiszolgálja az egyház a szentségeket (bérmálás, betegek kenete, áldozás)?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Hitigazság

2020.10.17. -
Kedves Lelkiatya! Szentgyónásra készülök és azt olvastam, hogy kételkedtem-e hitigazságban...... ezen elgondolkodtam, a hitvita ide tartozik-e? illetve hitigazságnak számít-e, hogy csak a férfiak lehetnek papok és akik szerint ez megváltozhat ha a Szentatya úgy dönt azok vétkeznek-e ellene?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kiközösítés

2020.10.13. -
Kedves lelkiatya igaz az, hogy aki nem papként mutat be otthon misét azt kiközösíti az egyház?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentmise

2020.10.13. - Anonim
Tisztelt István atya! Lázas voltam, legyengültem, ennek következtében nem vettem részt a vasárnapi szentmisén. Bűnt követtem el?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mise otthon

2020.09.16. - fradistákgyöngye
Kedves lelkiatya azt szeretném kérdezni hogy ha újra bezárják a templomunk és mindentől meg leszünk fosztva tényleg tartható otthoni mise és átváltozás? Azt tudom hogy aki úgy mond misét hogy nem pap azt nem lehet később felszentelni, de engem egyébként sem lehet mert nő vagyok. Más következménye nincs az otthoni mise mondásnak? Mert most jól össze vagyok zavarodva lehet nem lehet, bűn nem bűn? Fradistákgyöngye
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Örömtelen élet

2020.09.04. - Tomi
Elsőnek eddigi élettörténetem dióhéjban, amit úgy érzem, ki kell hogy írjak magamból, hátha mások is hasonló helyzetben vannak:
Óvodába nem jártam, anyukám nevelgetett, akit korán megnyomorított az ízületi betegsége. Még az iskola előtt megtanított írni-olvasni, és szerettem is a könyveket forgatni.
Az iskolát viszont nagyon utáltam, mert a társaim sokszor csúfoltak elálló füleim, rossz fogazatom, vékonyságom miatt. Sokat hiányoztam emiatt, mert inkább betegséget szimuláltam.
Elsős koromban még kitűnő tanuló voltam, csak a matek ment kissé rosszabbul, de az évek előrehaladtával egyre inkább közepes szintre csúsztam le, gondolom a sok hiányzás ...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Gregorián és népi énekek

2020.07.25. - Gyuri
2009-től hallgatom a Mária Rádiót, imádkozom Vele kórházban, betegágyon.
Az utóbbi időben hiányolom a régi szép gregorián énekeket-, és a Hozsannában is meglévő énekeket.
A "modern" gitáros s egyéb énekek színvonala változó. Vannak köztük nagyon szépek (pl. a cursillos sárga könyvecskében is), de bizony sok önjelölt zeneszámok szövege érthetetlen, vagy túláradó-a dallam sem rock, sem világzene. Sajnos tömkelegével hallok ez utóbbiakata programok között, vagy a müsor bevezetőjében, de önálló müsorszámként is.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Rózsafüzér egyedül vagy közösségben.

2020.07.02. - Marika
Kedves Atya!

Szeretném megkérdezni, hogy a Rózsafüzér imádsághoz fűzött igéretek csak akkor érvényesek, ha rózsafüzér csoportban mondják, vagy akkor is ha egyedül otthon mondom.

Várom válaszát
Szeretettel Marika
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Igazmondás

2020.06.23. - Anonim
Tisztelt István atya! Szeretném megkérdezni: ha meggondolatlanságból, gyávaságból de nem szándékosan nem mondunk igazat ami utólag bántja az embert akkor bűnt követünk el? Köszönöm: anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mennyország

2020.06.10. - Marika
Azt mondta Jézus, hogy a mennyország nem itt vagy ott van, hanem a mennyország bennetek van.

Ha jól értem a viselkedésem a mennyország..

De akkor mi van odaát??
Amikor Jézus felment a Mennybe hova ment-és a Szűzanyát hova vette fel??
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Jézus Szíve

2020.06.08. - fradistákgyöngye
Kedves Lelkiatya! Olvastam, hogy Jézus megígérte, hogy az Ő Szívének tisztelői nem hallnak meg az Ő kegyelme nélkül. Hogy lehetünk Jézus Szívének tisztelői? Mit kell tennünk ezért?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Teljes búcsú

2020.05.20. - fradistákgyöngye
Kedves lelkiatya, azt hallottam hogy ha imádkozom a járvány megszűnésért és az áldozatokért akkor teljes búcsú nyerhető. Ez a teljes búcsú másokért is felajánlható (élő és elhunyt)?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Visszateres

2020.05.18. - Mihaly
Tisztelt István Atya,
Mivel patt helyzetben érzem magam, ezért ragadtam meg a lehetőséget annak, hogy ezen a számomra rendelkezésre álló felületen írjak önhöz Istenben bízva kérdésemmel. (Elölre is elnézést, ha itt-ott hiányzik az ékezet az írásomból, mivel külföldön élek hiányzik a klaviaturamrol.) Röviden magamról mielőtt érdemben feltennem a kérdésemet. Rövid leszek, amennyire lehet.
Ateista elvilágiasodott szülői háttérben nőtem fel. Mindezek ellenére is mivel erős vonzást ereztem az egyházhoz, 1991-ben fiatal felnőttként a helyi plébánián előzetes felkészítő időszak után keresztelkedtem. Soha nem felejtem el azokat az alkalmakat, amit egy...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mária hónap

2020.05.07. - fradistákgyöngye
Kedves lelkiatya, a Mária Litániát hallgattam és megfogott az egyik ének egy sora "virágos május Isten hozott Szűz Mária magának választott". A Szűz Anya miért pont májust választotta, és hogyan választotta ki? Nekem a két kedvenc Mária ünnepem a gyümölcsolto Boldogasszony és a nagy Boldogasszony egyike sem májusban van. Atya mondta, hogy hallgassuk otthon a Litániát, ami jó ötlet volt, sokkal nyugodtabb vagyok.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdés...

2020.04.22. -
Kedves lelkiatya azt szeretném kérdezni hogy bűn-e ha magamra csak fiúként tudok gondolni, hiába tudom, hogy lány vagyok? Emiatt pokolra fogok jutni? Mit tegyek hogy ne legyek ilyen?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

NEK

2020.04.22. -
Kedves lelkiatya, a NEK meg lesz tartva?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

böjt

2020.03.17. - fradistákgyöngye
Kedves lelkiatya! Hamarosan nagyböjt következik. Szeretném a most következő nagyböjtöt szabályosan betartani, ezért az imák (zsolozsma, rózsafüzér, keresztút), Szentírás olvasás és jó cselekedetek mellett szeretném magát a böjtöt is megtartani. Azt szeretném kérdezni, hogy hamvazószerda és a péntekeken kívül a többi napon szabad húst fogyasztani? Illetve ezeken a napokon csak a hús fogyasztás van tiltva vagy más ételek fogyasztása is (olyat halottam, hogy tojás, tej, hal, párizsi és a virsli is tiltott)? Mit javasolna mit tegyek még, hogy gyümölcsözőbb legyen a nagyböjti időszak és teljesen Krisztusé lehessek? Válaszát, segítségét előre is köszö...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdés

2020.03.17. - Katalin
2020.február 25-én rggel 7-óra előtt hallottam a műsorukban hogy lehet csatlakozni valamilyen klubhoz, és utána majd baráti körhöz. Nem pontosan értettem csak mikorra felfigyeltem rá már vége lett. Azt szeretném megkérdezni hogyan lehet csatlakozni, mert engem érdekelne, fontos lenne számomra a lelki gondozás.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bérmálás-bérmaszülő

2020.03.17. -
Tisztelt Atya!

Szeretnék érdeklődni, hogy a bérmáláshoz kötelező-e bérmaszülő?

Köszönöm a segítségét!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Közös ima

2020.01.26. -
Kedves Lelkiatya!
Római katolikus vehet-e részt görögkatolikus Jézus-ima lelkigyakorlaton?
Válaszát elöre köszönöm.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Betegek kenete

2020.01.19. -
Kedves lelkiatya! Lehet-e a betegek kenetét felvenni, annak a személynek aki még nem volt elsőáldozó, de súlyos beteg?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Gyónás

2020.01.17. -
Kedves lelkiatya! Tudna ajánlani egy jó könyvet, ami segítene a gyónással kapcsolatos összes kérdésem megválaszolásában és a bizonytalanságom csökkentésében. Amelyben konkrétan nevén vannak nevezve a bűnök és hogy milyen egy jó gyónás, mert most leszeretném tenni az összes bűnömet, de nem tudom hogy kell, hogy érvényes és jó legyen. Válaszát, segítségét előre is köszönöm. Az elsőáldozós könyvem megvan, de az nem segítség, mélyebb gyónást szeretnék.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Lelkivezetés

2020.01.17. -
Kedves Atya! Lehet-e lelkivezetőnek választani, olyan keresztény testvért, aki nem katolikus? A legjobb barátom, lelkipásztor a hitgyülekezetében. És sokat szokott nekem segíteni, rengeteget beszélgetünk. De amióta újra rendszeresen járok misére és szentségekhez járulok, nem vállalja a lelkivezetést (neten keresztül sem, mint korábban egy ideig a személyes mellett). Mert szerinte az egyházunk tiltja, és egy katolikus atyát keressek. Van aki interneten keresztül szokott lelkivezetést végezni?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Tiszta élet

2020.01.16. - fradistákgyöngye
Kedves Lelkiatya! Úgy döntöttem, hogy teljes tisztaságban akarom leélni az életem. De bizonyos időközönként éjszaka szinte átesem az önkielégítés bűnén, amiért utálom magamat. Tudom, hogy bűn, elfogadom az egyház tanítását. Már annyira félek ettől, hogy nem merek lefeküdni (a Sátán mindig éjszaka kísért) és ha mégis,akkor viszem a rózsafüzért magammal. Mégis van amikor vesztes vagyok, a Sátán nyer. Szeretnék áldozni(mert e nélkül esélyem sincs nyerni), de nem tudom, hogy lehet-e addig amíg meg nem gyónom? Bocsánatos vagy halálos? Tudom, hogy bűnt tudva és akarva lehet elkövetni. És itt vagyok bajba, mert egyszerre akarom (csökken a vágy) és nem...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentmise

2020.01.08. - Anonim
Tisztelt István atya! Sajnos a mai napon Vízkereszt fôünnepén nem tudtam részt venni a szentmisén, mivel dolgoztam és nálunk napközben volt a szentmise. Bűnt követtem el? Tisztelt: Anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Házasság érvényessége

2019.12.27. - Anonim
Tisztelt István atya! Szeretném megkérdezni, hogy érvényes- e az a templomban Isten színe előtt kötött házasság, amely során az egyik fél csak " sajnálatból" ment hozzá a másik félhez. Köszönöm, tisztelettel: anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

lombik

2019.11.28. - Csenge
Kedves István atya!

Egy hónap múlva kezdjük a lombikkezelést, de tele vagyok kétséggel és félelemmel. Tudom, hogy az Egyház elutasítja, de ez egyben tiltás is, bűn-e? Félek, de a gyerek iránt vágy erősebb, mégis bizonytalan vagyok. Hogyan lehet tiszta a lelkiismeretem ebben a helyzetben és mit tehetek, hogyan múlhat el ez a bizonytalanság és félelem?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Karácsony

2019.11.25. - Anonim
Kedves István atya! Karácsonyi ünnepségre készülünk. Csak nagyon röviden kellene beszélni erről az ünnepről. Mi lenne a legfontosabb amit a lényeget is tartalmazza? Nagyon szépen köszönöm: anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdések

2019.11.18. - Szasza
Tisztelt Atya!

Néhány kérdes felmerült bennem mostanában, és azokra keresem a választ. Érdekelne, hogy lehet-e valaki igazán keresztény úgy, hogy esetlegesen nem jár minden vasárnap templomba, vagy pl.nem böjtöl? De természetesen hisz Istenben, és a hétköznapokban próbál Isten szeretetére méltó ember lenni? Honnan tudjam, hogy Isten szemében mi a jó és a rossz, illetve hol találok ahhoz egy esetleges útmutatást, hogy mit kell tennem?( mit hogyan csináljunk, különböző keresztény egyházak hogyan vélekednek az egyes dolgokkal kapcsolatban).
Honnan tudhatom, hogy az egyes tanítások, szokások( melyek egyes egyházakban máshogyan vannak) közül melyik a "jó" I...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Betegek kenete

2019.11.16. - Anonim
Kedves István atya! Szeretném megkérdezni hogy vérszegénység következtében gyenge fizikai állapot miatt fel lehet- e venni a beteg kenetét? Köszönöm, Tisztelettel: Anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Listázás: 1 - 31 »