Kézbe áldozás

2020.12.10. -
Dícsértessék a Jézus Krisztus!
Tisztelt Válaszolók!

Nagyon zavar a kézbe áldozás gyakorlata, mivel félek, hogy a Szentostya részecskéi a kezünkön maradnak, illetve leeshetnek a földre! Emiatt a legutóbb egy fehér kesztyűben áldoztam, amelyet azután otthon tiszta vízbe tettem. (olvastam erről, hogy ilyenkor ez a teendő.) Érdeklődni szeretnék, hogy kb. egy hét után kimoshatom-e a kesztyűt és a vizet a templomban esetleg valamelyik oltárnál található virágra önthetem, vagy mi a teendő ilyenkor?
Nem lehetne esetleg óvatosan pl. egy csipesszel nyelvre áldoztatni? Válaszukat nagyon köszönöm!

Kedves Kérdező! Mivel a kézbe áldoztatás - a járvány miatt - egyházi előírás, így kell áldoznunk. Gondolom, ismeri a "szertartását". Az atyáknak pedig tudni kell, hogy olyan ostyával áldoztassanak, ami nem morzsalékszik. Kesztyűben sokkal nagyobb a veszély, hogy morzsák maradnak! Amiről ír a mosást iletően, az a kehelyruhákra vonatkozik. A sekrestyésnek a feladata, hogy így mossa őket. Kézben azért áldoztatunk, hogy se a nyelvet ne érinthessük, se a leheletet "át ne vigyük" a következő áldozóra. A járvány elmúltával remélhetőleg ismét nyelvre áldoztathatunk.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód