Aki énekel , kétszeresen imádkozik....

2016.06.19. -


T. István atya !

Az a gyakorlat - tisztelet a Kivételnek ! - , h a kántor szólózik a misén. Vagy azért , mert nem vetíti ki az éneket , vagy , mert olyan éneket AD ELŐ , amit nem ismer a hívő közösség. Szeretnénk a mise alatt bekapcsolódni az énekbe , a görögkat testvérek szinte végig-éneklik a liturgiát , ha van orgona kíséret , ha nincs . A protestáns Istentiszteleteken 4 , v. több vszakot énekelnek egyfolytában ,a róm. kat - nál ez miért probléma ?

Amikor gyerek voltam, a kántor az orgona mellé " rendelte " a gyerekeket, pedig nem volt mikrofon , ,,és most , az orgona környéke " üres ".A mikrofon pedig nem helyettesíti a hangot....csak torzítja.

Köszönöm , ha elolvasta .

Cantate Deo !

Kedves Kérdező!

Sajnos igaza van. Egyre nagyobb gond a kis falukban a kántorizálás. Ha nincs kántor azért, ha meg van azért....persze, ha szolgálatnak tekinti az orgonálást, az más. A görög testvéreinknél általában nincs orgona kíséret, az egész közösség az ismert dallamokon énekel. A latinoknál fennáll az a veszély, hogy a kántor pótolhatatannak gondolja magát és az ének betanítása és vezetése helyett "produkálja magát". Az lenne a kívánatos és korrekt megoldás, hogy a kántor magától tudná az őt megillető helyét és a rá háruló felelősséget a szent liturgia szebbé tételében. Van még egy probléma is az idős kántorokkal. Rajtuk a zeneakadémiai képzés sem segítene már. Ám az is igaz, hogy az orgona mellé csak azok fognak állni, akiket megtűr maga mellett a kántor vagy kántornő. Minden esetre az lenne a megoldás, hogy az atya korrekt módon figyelmeztesse kántorát és ne féljen attól, hogy ez sem lesz, ha otthagyja...Addig a problélma megmarad, amíg ezen az áldatlan helyzeten nem változtatnak.

Szeretettel.-

István atya

További gondolatok

T. István atya !

Nem akarok tiszteletlen lenni , de mi az , h falusi templom ? Talán már a XXI. sz ban nem lehetne ilyen megkülönböztetés , a mise , v egyéb istentisztelet mindenhol egyformán kell szóljon....az Istent a Föld minden sarkában tiszta szívből kell zengeni ....netán tiszta hanggal...

Egyébként egy város DOM - jában is szoktam misére járni . és, sajnos ott is elég "lehangoló "a véleményem....

Köszönettel , ha elolvasta

név nélkül - 2016-06-24 08:25

Kedves Kérdező!
Engedje meg, hogy megerősítsem megállapításomat - igen - kis falvakban a városokkal szemben sokkal nehezebb a szép liturgia végzése. A saját példámat hozom. Kispap koromban - kiváló művészekkel, tanáraimmal - passiót énekelhettem a Győri Bazilikában. A mai napig példa értékű, ahogy Katona Tibor karnagyunk vezeti az ottani énekkart és végzik a szent szolgálatot a szentmisékben. Eddig kis falvakban szolgáltam és remélem nem a szakmai alkalmatlanságom miatt volt nehéz jó kántorokkal doldozni, mert nem voltak. Akik meg voltak, azokkal kellet megelégednem. Fogadja el, hogy sajnos sok helyen elfogytak az áldozatos, korrekt és buzgó lelkületű emberek és nem csak a kántorziálás területén. Én örülnék neki e legjobban, ha zeneakadémiát végzett kántorokkal lenne tele az ország. Egyenlőre olyan kalappal vagyunk kénytelenek köszönni, amilyen kéznél van, mert nincs más:(
Szeretettel.
István atya

István atya - 2016-06-24 09:05

Egyetemi végzettséggel rendelkező kántorként hadd világítsak rá néhány olyan dologra amivel a hívek nincsenek tisztában. Azért ez is kétoldalú dolog. Nagyon sok városi és vidéki plébános egyszerűbbnek tarja, ha tiszteletdíjakkal oldja meg a vasár és ünnepnapi misék kántori szolgálatát.
Egyszerűbb, költséghatékonyabb, bölcsebb főállásban alkalmazni kántort, ha kell irodavezetéssel is kiegészítve a munkaidejét. Attól aki egész emberként szolgálja az illető egyházközséget, igen el lehet várni bizonyos dolgokat.
De erre nincs pénz, jobban mondva akarat, persze vannak kivételek is. Hadd mondjak el egy konkrét esetet! Pár éve egy budapesti plébánossal temettem, hol én, hol más. Kb 10 éve alkalmi kántoraik voltak misénkénti tiszteletdíjjal, persze mindegyik vitte a saját stílusát így a hívek éneklése elhalkult... Az énekkar megszünt, temetésekre hol elértek valakit, hol nem. Emellett részmunkaidőben foglalkoztattak egy irodavezetőt. Mivel panaszkodott, hogy milyen nehéz ez a helyzet, felajáltam, hogy elvállalnám főállásban a kántori szolgálatot és az irodát. Á erre sajnos nincs pénzünk, jött a válasz... Fehéren feketén elé tártam egy kimutatást, hogy a részmunkaidős irodavezető, a 2 tiszteletdíjas beugró kántor többe kerül, és se énekkar, se gyerekek bevonása a liturgiába, a hívek hallgatnak a misén, temetésekre hol ezt hol azt éri el, néha senkit, se műsorok, se egyházzenei koncertek és se egy megbízható munkatárs. De mégse kellett...
Ez sajnos sok vidéki és városi plébánián így van (még Budapesten is), és ha lenne igény akkor lenne kántor is.
Remélem meg fog változni ez a helyzet, mert a hívek éhezik az odaadó kántori szolgálatot.
Tisztelettel, Csaba.

CSABA - 2016-07-23 15:48

Kedves Csaba !

Én nem az anyagiak miatt írtam le a meglátásaimat .

Ha valaki szolgál , és képzetten szolgál , nem "intézheti el " a híveket ...hisz az éneknek a közösség "ajkáról " kell szállnia Istenhez, máskülönben olyan,mintha csak ő egyedül tudna énekelni.....de néha még az is " hibádzik ".

Szombathelyről közvetítették a kat. rád ban a Szent Márton év megnyitó miséjét, szabadtéri mise volt, mégis lehetett hallani a kórust is és a híveket is ÉNEKELNI !!! Hatalmas élmény volt , lelkileg is és a hallás révén ,rádión keresztül is !!!!

Biztos rengeteg munkába került, de érződött,h Istennek szolgálnak.Szerintem ,csak így érdemes .


....Ne vígy minket a kísértésbe.....

név nélkül - 2016-07-24 12:55

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód