Bűnös és áldozat

2019.05.07. - Szomorú
Kedves István atya!

A szentgyónás alkalmával letesszük a saját, felismert bűneinket, elfordulunk azoktól és a feloldozás után már nem cipeljük az emlékét, terhét tovább.

Mit tehetünk azokkal az emlékekkel, amikor egy helyzetben mi nem a bűnösök, hanem az áldozatok voltunk? Ezeket a terheket le lehet tenni valahogyan, az Egyház segítségével, a szentgyónáshoz hasonlóan?

Tudom, hogy az ellenünk vétkezőknek meg kell bocsátanunk, és értem, hogy a megbocsátás segít abban, hogy letegyük azokat a terheket, amikor nem a saját bűneink, hanem mások ellenünk elkövetett bűneinek a terhét cipeljük magunkkal.

Hogyan lehet segítséget kérni ahhoz egy plébánián, hogy meg tudjunk bocsátani súlyos ügyekben, másoknak? Többször észrevettem már, hogy ha a saját bűnömet felismerem, és mint egy gyomnövényt, tőből levágnám, (szentgyónás), az képes újra kihajtani, ha a gyökere olyan bűnbe kapaszkodik, amiben én voltam az áldozat. Ez esetben a gyökerét is ki kellene venni a problémának (megbocsátás).

Milyen tanácsokat ad az áldozatoknak a megbocsátáshoz a Szentírás?

Kedves Kérdező! Engedje meg, hogy elsőnek a jól  ismert "Pálferi-atya" válaszát írjam: https://blog.palferi.hu/hiteles-megbocsatas-feltetelei/ - a 777-blog szerint:  https://777blog.hu/2017/03/10/hogyan-tudok-megbocsatani/ - a Katolikus Lexikon szerint:  http://lexikon.katolikus.hu/M/megbocs%C3%A1t%C3%A1s.html - a kiengesztelődés pedig:  http://lexikon.katolikus.hu/K/kiengesztel%C5%91d%C3%A9s.html - oldalon olvasható. A megbocsátás a Bibliában: https://www.sapientia.hu/hu/system/files/u106/Megbocsatas_a_Bibliaban.pdf - helyen.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód