A barát többet ér,mint a testvér

2014.09.24. - Szabi
Kedves István atya ! A testvérem ( mindketten lányok vagyunk ) már kisgyerekkorban " megnehezítette " az életemet, mert nagyon akaratos volt, és mindig neki adtak előnyt a szüleink. Felnőttkorra ez a kapcsolat rosszabb lett. Hiába, a misén békejobbot nyújtok neki, de az életben bármit tesz, mond, vagy kérdez, mindig úgy érzem .mintha uralkodni akarna rajtam. Sokszor nem értek egyet vele. Ha nemet mondok, teljesen kifordul magából. Meddig lesz ez így ? A barátnőmmel mélyebb a kapcsolatom. Köszönöm
Kedves Kérdező! Ahogy kedves levelében említi, már a gyermekkorban jelentkeztek azok a jelek, melyek a felnőttkorra sem alakultak. Nem szeretném megbántani a szüleiket, de bizony a gyermekek nevelésében elsősorban nekik nagy a felelősségük. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az önnevelés mindannyiunk kötelessége. Így e pár sorból nem is lehet igazán eldönteni, hogy mi lehet az igazi ok, de azt mégis tisztázni kellene egy komoly, személyes beszélgetésben, hogy miért van ez így. Kétségtelen, hogy a barátok/barátnők talán épp a kettejük között kialakult kapcsolat miatt hamarabb "megértők" tudnak lenni, de az a megoldáshoz nagyon kevés. Az is igaz, hogy egy tisztázásra szánt beszélgetést is nehéz elkezdeni a félreértés és a sértődés veszélye nélkül. Nem véletlen az, hogy Jézus főparancsnak adta a szeretetet, amit nem lehet kierőszakolni, de amit a kölöcsönösség miatt mindenkinek gyakorolnia kell.Erről a kötelességről éppen a szentmisékben hallunk a legtöbbet. Szeretettel. István atya

További gondolatok

Kedves Szabi,
szeretném neked elmesélni, hogy a mi családunkban, sőt a legtöbb családban nagyon hasonló a helyzet. A testvérek közti rivalizásás, "testvérharc" (sajnos) nagyon gyakori, szinte inkább az a kivétel, ahol nem jelenik meg durvább vagy finomabb formában. Ez a jelenség ősidők óta létezik, gondoljunk csak Káin és Ábelre (ahol gyilkossággal végződik a rivalizásás, kit kedvel jobban az Atya), Jákob és Ézsau, ahol Jákobot az anya annyira kedveli, hogy egy trükkel őt teszi meg örökösnek. Nem is beszélve Józsefről, akit el akarnak veszejteni bátyjai, végül rabszolgának adják el.
Nem mentegetni, vagy pozitivnak beállítani akarom testvéredet, vagy bárki mast, csak rávilágítani, milyen jellemző, gyakori ez a probléma, és mennyire hozzátartozik az emberi természethez.
(érdekes módon Jákob ennek ellenére végül pozitiv hős less, aki segíti testvérét, annak ellenére, mit követett el ellene...)

Gondolom mondani se kell, hogy (ahogy József esetében) a megbocsájtás, a kibékülés, és egymás segítése a jó út, de ez nem könnyű, sokszor szinte lehetetlen.

Az hogy a barátnődet közelebb érzed, természetes. Ápold a barátságot, lehet hogy életed végéig kitart melletted. Arra is készülj fel hogy a legeslegjobbnak hit barátok is sokszor eltünnek, vagy ellened fordulnak.... a testvéred viszont testvér marad örökre, a vér szava erős. Lehet hogy most nem hissed, de könnyen lehet (főleg idősebb korodra) hogy egyedül ő marad (és neki te maradsz) akire számíthatsz. már cask ezért is érdemes a jó kapcsolatot, (legalább minimálisan) fenttartani.
Szerettel
Imre

Emri - 2014-11-07 14:21

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód