Gyermekeink jövője

2014.01.11. - Móni
Nagycsaládos édesanya vagyok. Gyermekeim katolikus iskolába járnak, becsületes, jó gyerekek. Napi tapasztalat azonban, hogy még ilyen közegben is, az iskolán kívül pedig még inkább arról szól az élet, hogyan tudsz akár csalás útján előbbre jutni, kevés munkával jobban érvényesülni, "eladni magad". A kamasz gyerekeknek már félve mondom, hogy te csak tanulj, légy jó mindenkihez, amikor látom, hogy ebből egy csomó hátrányuk származik majd. Hogyan lehetünk ebben az önző társadalomban jó keresztények úgy, hogy közben el tudjuk tartani a családunkat és a tehetségünket is kibontakoztathatjuk? Muszáj-e "eladni magunkat"?

Kedves Édesanya!

Nem kell eladni magunkat...a jó bornak nem kell cégér. Kétségtelen, hogy a körülöttünk levő világ mást mutat, a saját kárára, csak ezt nem akarja észre venni. A jó mag, amit elvetett egyszer kicsírázik. Az ima lesz az az "eső", ami  segít neki.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Kedves Móni!
Szintén szomorú tapasztalataim vannak katolikus iskolába járó gyermekemnél.
Szívesen beszélgetnék Veled, ha Te is úgy gondolod.
Szeretettel:
Orsi

Orsi - 2014-01-15 07:54

Kedves Orsi!

Sajnos csak most észleltem hozzászólásodat, szerintem írd meg a saját tapasztalatod-véleményed Te is mindannyiunk okulására.
Kár, hogy az iskolákban sokszor a nem a szeretet légkörében tanítanak,szemet hunynak a rossz dolgok felett, hiszen még a tudás is könnyebben átmegy egy biztonságot sugárzó, pozitív közegben!

Szeretettel:

Móni

név nélkül - 2014-05-06 18:31

Kedves Hozzászólók!
Nekem is két gyerekem egyházi általános iskolába járt. A kisebbet negyedik után kivettem, és átírattam másik, önkormányzati iskolába - éppen a negatív tapasztalatok miatt. Amiért egyházi iskolába írattam be őket: szeretteljesebb, krisztusibb, emberibb légkörre számítva, hát éppen ez hiányzott! Nagyon rosszul esett egész családunknak ez a tapasztalat.

Józsi - 2014-05-11 07:50

Kedves Móni. Versenyszférában dolgozom (az egyik legkeményebben).
Higyje el, hogy hosszútávon mindenhol, még az üzleti életben is, csak a teljesitény, a becsületesen elvégzett munka, a megbízhatóság vezet eredményre. Rövid távon a becstelenség, a törtetés, az aljasság, úgy tünhet, eredményesebb, de higyje el, az ilyen emberrel egy idő után senki sem akar üzletelni, együtt dolgozni. A "mai önző" világunk nem annyira önző ám, mint azt a media és a közbeszéd mutatja. Ennek egyik oka hogy a jó példa nem szenzáció, a valóban jelen levő, de igazából az emberek néhány százalékát jellemző gonoszság a médiában többszörösének tunic.
Az én széleskörű tapasztalatom, hogy igenis, már itt a földön kamatozik, megtérül a jóság, a szeretet, a becsületes munka.
Hozzá kell tennem, hogyha a földi javak hajszolása a fontos, akkor persze muszáj magunkat eladtni. Óriási felhatjtás csinálnak manapság abból hogy mekkora lakásban lakunk, hány szoba is kell majdnemhogy fejenként egy többgyerekes családban. Ha engedünkennek a nagy nyomásnak, valóban úgy fogjuk érezni, el kell adni magunkat, és kompromiusszomokat kell kötni. Ha elengedjük a szükségtelen igényeket, akkor nyugodtan alhatunk, és méltó hivatást végezhetünk.
Még egy fontos a dolog: a mai világban sokkal, sokkal több lehetőség van a tanulásra, a gyerekünk saját maga által választott hivatásának megvalósítására, összehasonlítva az előző évszázadokkal. Mégis azt sugallják nekünk, milyen nehéz a "mai világban" szerényenek és igaznak maradni. Talán azért , mert ha mindenki szerény, nem anyagiak hajszolásától eredő boldogságban élne, nem menne úgy a fogyasztói társadalom, nem keletkezne annyi profit.
Szerettel
Imre

Emri - 2014-11-07 16:56

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód