Házasság előtti szex

2014.01.07. - Csenge
Kedves István atya! Nagyon megörültem a kérdezés lehetőségének, mert régóta foglalkoztat ebben a témában több kérdés is (és gyanítom, hogy nemcsak engem...) 26 éves nő vagyok. Sokféle kérdést és választ hallottam, olvastam már ezzel kapcsolatban, mégis van bennem bizonytalanság.
Tudom, hogy Egyházunk tiltja a házasságon kívüli szexuális életet. A saját és környezetem életében azonban azt látom, hogy ez a parancs a mai világban jóformán alig tartható be. Nyilván nem volt ennyire nehéz egy más korban élő fiatalnak, ahol a szexuális érés majdnemhogy egybeesett a megházasodással. Akkoriban legfeljebb néhány évet kellett "kibírniuk" a fiataloknak - ma azonban a a házasságkötések jóval később történnek! 18 éves koráig szinte mindenki tanul, és a többség tovább is. Egy egyetemistának jelentős szülői támogatás nélkül aligha van esélye családot alapítani a munkavállalás előtt, ami a legjobb esetben is 23-24 éves korra tehető. Ráadásul a legtöbb fiatalnak ennyi idős korára már van komoly párkapcsolata. Valóban azt akarná a Jóisten, hogy adott esetben 6-8 évig "járjanak" egymással a fiatalok, hihetetlen energiákat mozgósítva annak érdekében, hogy ne essenek bűnbe? Csak azért, mert a mai társadalom nem teszi lehetővé azt, ami az élet természetes rendje lenne? Vagy "ugorjanak fejest" a bizonytalanba, házasodjanak össze, éljenek a szülők pénzéből, halogassák vagy felejtsék is el örökre a továbbtanulást? Arra gondolok, hogy talán a társadalmi berendezkedés kényszerítő hatásának fényében meg lehetne vizsgálni azt a kérdést. Erről az 5. parancs, a "Ne ölj!" jut eszembe, amit bizonyos szituációkban (pl. háború) szintén nem szokás szó szerint érteni. Vagy igen? Aki öl a háborúban, az bűnt követ el? És aki ma szexuális életet él egy komoly párkapcsolatban? Nagyon megköszönöm, ha útmutatást kapok a kérdésben, akár könyvcímek, keresztény írások formájában is!

Kedves Kérdező!

Köszönöm  kérdését és türelmét.

Anélkül, hogy kibújnék a válasz elől, szeretném ide idézni a Virtuális Plébánia sokadszorra elmondott válaszát. Természetesen a saját véleményemmel együtt. Először is engedjen meg egy kiigazítást: nem a Katolikus Egyház, hanem az Isten parancsa tiltja a 6. parancsban megfogalmazottakat. Pozitív megfogalmazásban nem is tiltások a parancsok, hanem olyan értékek, amelyeket az Isten szeretőknek az üdvösségük érdekében kell megtartani.

Álljon itt a Virtuális Plébánia:

Válasz:

"Szia! Hm... vagyis nem kérdezted meg a gyónás során.. Azért, mert érezted,

hogy ez veszélyes terület? Provokatív kérdéseket félretéve: az, hogy egy

párkapcsolat során mi számít a hatodik parancsolat elleni bűnnek, és az

halálos-e, vagy bocsánatos, nem mérlegelendő ilyen szempontból. A célszerű

az, hogy a gyónás során meggyónod mindet, és ha van kérdésed ezzel

kapcsolatban, akkor nyugodtan tedd fel a kérdést a papnak. Fog rá

válaszolni. Nagy valószínűséggel nem azt, amit a fiatalok nagy része

szeretne hallani: ti. ha nem történt behatolás, akkor bocsánatos a bűn

(sokan hiszik tévesen azt, hogy ez egy fix határ), és nem kell róla

beszélni sem; ugyanakkor képes figyelembe venni a körülményeket is: pl. 13

éves vagy, vagy 23; jegyesek vagytok, vagy tegnap ismerkedtetek meg; építi,

vagy rombolja a kapcsolatotokat az, ahogy a testi kapcsolat előrehalad. A

megfogalmazásod, hogy a dolog tiszta szeretetből fakad, gyakori érv a

fiataloknál, amikor a szexualitásról van szó. Csakhogy a tiszta szeretet

nem sodorja a másikat olyan helyzetbe, ami bűnre vezet, vagy ami a

kapcsolatot vagy a másikat veszélyezteti.  Még egy gondolat: kicsit

úgy éreztem, hogy azt gondolod: a bocsánatos bűnöket nem kell

meggyónni.  Valóban nem kötelező a meggyónásuk, de az egyház nyomatékosan

ajánlja, mert segítséget jelent a rossz hajlamaink leküzdésében, illetve a

helyes lelkiismeret kialakításában. Imával:M.Ági"

 

Gondolom, hogy egyet ért azzal a régi tanáccsal, hogy nem érdemes a gyeplőt a lovak közé dobni, mert belálhatatalan következményekhez vezet.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Kedves Csenge!

Teljesen megértem a helyzetedet, én is sokat foglalkoztam ezzel, még házasság elött! Sok ima után végűl úgy döntött a fennvaló h rövid udvarlás után bátorságot adott ahoz, h.elvegyem a mostani feleségem.Úgy gondolom h a gyengeségemre a legmegfelelőbb megoldás volt! "az ima csiodákatra képes"
De jól tudjuk h az Istenhez vezető út nem könnyű! Sőt..nagyon is nehéz szerintem!
Egyébként lehet más szemszöggel is nézni ezt a szexuális életmodot.
A házasság elötti idő az ismekredéshez kell! Az emberek nagyon külömbözőek! Ami nem rossz, de szükség van időre (évekre)h megismerd és azt a felet válazd, amit"mondjunk"az isten számodra teremtett.
Egy boldog házas élethez olyan aproságok szükségesek, ami sokkal fontosabb a sex-nél, de egyben nem nyújt akkora örömöt és élményt mint egy szexuális együttlét! Ezért úgy gondolom, hogy talán még haszunkra is van kicsit ez a parancsolat!
Kerényi Lajos atya szokta mondani h,"az almát sem esszük meg zölden hanem megvárjuk míg beérik és a tórtát se kezdjük meg az ünnep elött hanem megvárjuk az ünnep idejét"
Az is lehetséges h tényleg ennyire egyszerü az egyész, csak mi komplikájuk túl a dolgokat.

Norbi - 2014-01-07 15:34

Nekem sokat segített, hogy katolikus közösségbe járok rendszeresen, heti szinten, templomba járok, gyónok, áldozok, és kértem Istent hogy segítsen ebben. Sok idő volt nekem, hogy megerősödtem ebben és igaz, hogy egyedülállóként kezdtem, de most a párkapcsolatomban nagy hasznát veszem. Most is van kísértés, és volt, hogy a határokon voltunk, de meg tudtuk állni és amit vétettünk azt meg tudtuk gyónni. Szóval nagyon szép dolog ez én azt tudom mondani, és hálás vagyok az Úrnak, hogy sokan követik ezt az utat. Tekints Istenre mindig, Ő legyen az első helyen és meglátod megsegít ebben is :-)

Tomi - 2014-01-08 20:54

Kedves Csenge,
egy remek könyvet szeretnék ajánlani, amiben "mai" választ kapsz ezekre a kérdésekre!
Tomka Ferenc: Biztos út c. könyve, a Szent István Társulat adta ki.
Sajnos mindenki méricskél, hogy meddig nem bűn és mettől kezdve bűn...
Pedig egészen másról van szó: ha tisztaságban készülsz a házasságra, Isten eredeti terve szerint, olyan kincset találsz majd benne, amit máskülönben nem... (A parancsok nem ellenünk vannak, hanem ezek útjelző bóják, ha ezek mentén haladunk, akkor találjuk meg a boldogságot!).
Hidd el, igazi szerelemben képesek vagytok várni, mert valami nagyobb értékért tudunk áldozatot is hozni!
Hála Istennek, ma egyre több fiatal felfedezi, hogy csak így érdemes!
Szerezd be a könyvet okvetlen!
Szeretettel:

Katalin - 2014-01-08 21:56

Kedves Csenge!
Javaslom Kerényi Lajos Atya által szervezett TSZM - Tiszta Szívűek Mozgalma. Csütörtökönként a Szent Kereszt Plébánián Üllői úton,Kispesten, érdemes elmenni, másokat is érdekel ez a téma.
szeretettel.

Annna - 2014-01-15 07:51

Egy észrevétel: az összes katolikus fórum 2013-14 ben szinte hibernálódott:
Én magam is krízis éltem át 2013-14-ben, elképzelhető vajon, hogy valóban nagyobb erőkhöz jutott 2013-14-ben az ellenünnep a világ ünnepe?
Igen a frusztráció innen is származhat, (pl. én 3 éve kisebb megszakításokkal csak lesek hogy mi történik körülöttem.
És a frusztráció valóban elindíthat minket könnyebben a paráznaság útjára.

Ádám - 2016-10-29 17:29

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód