Hűtlenség

2014.02.01. - Digital
Kedves Atya! Borzasztó gyötör a lelkiismeret,mert megcsaltam a férjem. Szentségi házasságban élünk már elég régen, de néhány éve teljesen elhidegültünk egymástól. Férjem goromba, kiabál, semmi nem jó neki.Semmi kedvességet nem kapok tőle,amire nagyon vágyom, megjegyzem apa nélkül nőttem fel,és mindig vágytam arra,hogy szeressenek. Ilyen lelkiállapotban találkoztam a régi nagy szerelmemmel. Ez a szerelem úgy látszik csak el lett fojtva, mert fellobbant mindkettőnkben és azóta lángol.Ritkán találkozunk, de akkor nagyon szeretjük egymást.Halálos bűnt követek el? Mit csináljak? Ő polgári házasságban él.

Kedves Kérdező!

Javaslom bontsuk szét a levelében leírt problémákat. Az egyik a férj szeretetlen magartartása, ami nem csak súlyos gond, hanem az ideiglenes -de a kötelék fenntartásával való - különválásnak is oka lehet. Természetesen ez nem lesz jogcím a régi nagy szerelem folytatására. A másik az ön házassági hűtlensége. Nézzük először a törvénykönyvi szabályokat. (Kérem, olvassa el figyelmesen.)

1153. kán. - 1. §. Aki házastársának vagy gyermekének súlyos lelki vagy testi veszedelmet okoz, vagy másképpen nehezíti meg mértéken felül a közös életet, az a másik félnek törvényes okot szolgáltat a különválásra, a helyi ordinárius engedélyével, sőt ha a késlekedés veszélyes, akkor külön engedély nélkül is.

2. §. Minden esetben, amikor a különválás oka megszűnik, viszsza kell állítani a házastársi együttélést, hacsak az egyházi hatóság másképpen nem rendelkezik.

  1. kán. - A házastársak különválásának bekövetkeztekor mindig megfelelően gondoskodni kell a gyermekek kellő eltartásá­ról és neveléséről.
  2. kán. - A vétlen házasfél a másik házastársnak - dicséretes módon - megengedheti az életközösség felújítását; ebben az eset­ben lemond a különválás jogáról.

A veszélynek három általános típusa van: komoly lelki rituális veszély, súlyos testi veszély, és súlyos nehézség a közös élet.

Eddig az idézetek.

Mindezek ismeretében szeretném megkérdezni, hogy milyen fokban állnak fenn kettejük közt a fentebb leírt állapotok, mert ha nem állnak úgy fenn, akkor nem lehet alkalmazni a jog ide vonatkozó rendelkezéseit.

Akkor sem lehet ezeket önhatalmúlag alkalmazni, ha ön úgy döntött, hogy sérelmes és kibírhatatlan jelenlegi állapota miatt keres magának máshol vigasztalást. Minden esetben a saját döntése bűn és ellenkezik a házassági ígéretekkel, így az eskűszegés bűnét vonja maga után.

Megpróbáltam a törvényköny rendelkezésivel segíteni, de természetsen a helyzet eldöntését szerencsésebb lenne egy olyan lelkivezetőre bízni, akiben megbízik és akivel kideríthetik, hogy ebben a helyzetben mi a sürgős teendője.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód