Természetes családtervezés kérdése

2014.12.19. - Jobman
Kedves István atya!

Az alábbi kérdésen sokakat érinthet, de bár van benne speciálisan az egyénre jellemző rész is.

Olvastam VI. Pál enciklikájáról, hogy az élet védelmében a katolikus (gondolom protestánsokra nem vonatkozik) pároknak nem szabadna semmilyen fogamzásgátló módszert használnia, csak a természet adta lehetőségeket.
Felmerült az válaszként (az egyik atyától), hogy ez így van, de házasság egysége és az egymás iránti szeretet felülírhatja ezt a "jogszabályt". Egyetért ezzel az állítással, vagy ezt az előírást mindenképpen be kell tartani.

Az alap felvetéssel amúgy egyetértek, de gondolom ez sem fekete vagy fehér. Talán nem mindegy, hogy valaki egyáltalán nem akar gyereket és folyamatosan kikerüli a gyermekáldás lehetőségét, vagy van(nak) már gyermeke(i) és nem szeretne többet.

Egyáltalán kell-e erről beszélni gyónás alkalmával és valóban bűnnek számít-e, ha valaki nem tartja be, vagy csak félig-meddig.
Enyhítő körülmény lehet-e az, ha szentségi házasságban az egyik fél mélyen hívő, de a másik az alapvető szentségekben sem hisz (bár Istenben hisz) és mellesleg van egy nőgyógyászati betegsége, ami kihat a menstruációs ciklusra, így amúgy is nehézkesség válna ennek az előírásnak a betartása. Ettől folyamatosan ott lenne a félelem, hogy vajon mikor "nem működik" majd a természetes családtervezés. Válaszát köszönöm!

Kedves Kérdező!

A családtervezés egyáltalán nem könnyű kérdés. Most a szinodus is sokat foglalkozott vele és a családokkal. Vannak általános erkölcsi elvek,vannak isteni parancsok, melyeket komolyan kell venni és mindenkire vonatkoznak. Vannak viszont speciális esetek is, melyekről viszont - ahogy említi is - egy kellően felkészült gyóntató pap tud csak világos eligazítást adni. Amit említ - az egyik atyától - pontosan azt igazolja, hogy nem lehet általánossá tenni az egyedi eseteket.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód