Válás

2017.03.04. -
Úgy érzem, nincs értelme tovább küzdeni a házasságunkért. Csak élünk egymás mellett, pedig csak pár éve vagyunk házasok. Nagyon megbántam, hogy összeházasodtunk, már akkor is bizonytalan voltam benne, hogy jó döntés lesz-e.
Fel szabad adni és beismerni, hogy nem sikerült vagy meddig érdemes próbálkozni még? A "ki kell bírni" gondolkodásmódnak nem hiszem, hogy van értelme, Isten nem arra adta az életünket, hogy túléljünk.

Kedves Kérdező! Nem írja, hogy szentségi házasságot kötött-e? Feltételezem. Ezért azt javaslom, keresse meg a plébánosát és kérje egyházjogász segítségét. Elhamarkodott döntést ne hozzon.

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Tisztelt atya!
Én 18 évi házasság (?) után tudtam meg valamit a ferjemrol, ami utan már 4 éve mi is csak tulelunk.Nekem két lelkiatya is azt mondta, hogy maradjak a férjem mellett. Miért?
Tisztelettel

név nélkül - 2017-03-25 21:28

Bocsánat, az előbb 18 évet irtam, de 28 évi házasságról volt szó. Talán azért is ajánlották,hogy ne hagyjuk el egymást.

név nélkül - 2017-03-25 21:56

Kedves Kérdező! Remélem, emlékezik még a házasság szertartására. A miértre nagyon egyszerű a válasz:
Pap: Most pedig, ősi magyar szokás szerit, esküvel is erősítsétek meg azt, amit az imént egymásnak ígértetek! Tegyétek ujjatokat a feszületre, és mondjátok utánam az eskü szavait!
Isten engem úgy segéljen, Nagyasszonyunk a boldogságos Szűz Mária és Istennek minden szentjei, hogy a jelenlévő N.-t szeretem, szeretetből vettem feleségül (a menyasszony hogy a jelenlévő N.-t szeretem, szeretetből mentem hozzá feleségül) Isten rendelése szerint, az Anyaszentegyház törvénye szerint, és hogy őt el nem hagyom holtomiglan-holtáiglan semmiféle bajában. Isten engem úgy segéljen! Az eskű minden szava válasz a kérdésére.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2017-03-26 07:57

Tisztelt atya,
Azért tettem fel a kérdést, mert en is bizonytalan voltam a döntésben, mint a fenti kerdesfeltevo.
Elnézést a zavarasert.

név nélkül - 2017-03-26 12:26

Akkor egyszerűen el kell viselni a helyzetet és leélni így az életet? Nincs kiút ebből a helyzetből?

név nélkül - 2017-03-27 19:43

Azért kérdeztem ezt én is, hogy mi a különbség az eredeti kérdés feltevoje, és az én esetem között: talán a házasság időtartama? Köszönettel.

név nélkül - 2017-03-29 11:08

Kedves Kérdező! Nem véletlenül idéztem a házasságkötés szertartásából az eskű szövegét:..."hogy őt el nem hagyom holtomiglan-holtáiglan semmiféle bajában. Isten engem úgy segéljen."Nincs szó időkorlátról. Az Isten előtt tett eskű Isten és egymás felé örökre kötelezi a feleket. Minden bizonnyal a kiút is ott van, ahol komolyan átgondolják esküjüket és ahhoz igazítják az életüket. Ahhoz, hogy alaposan megismerhessék egymást, erre való a jegyesség ideje.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2017-03-29 11:23

Tisztelt István atya, de akkor miért kérje ki az első kérdező egyhaz jogász véleményet?

név nélkül - 2017-03-29 18:44

Kedves Kérdező!Több okból is.Minél részletesebben megismeri a jogász a problémát, annál hitelesebben tud segíteni.A házasságkötésnél vannak ugyanis tiltó és bontó akadályok amiknek megítélése komoly vizsgálatot kíván. A személyes megbeszélés pedig nem helyettesíthető itt a fórumon leírt pár sor magyarázattal, főleg nem végleges megoldással.A jogász pedig azért szükséges, mert ő a házasságjog szakavatott ismerője és alkalmazója.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2017-03-29 19:47

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód