Érvénytelen gyónás?

2017.04.24. - Krisztina
Az utóbbi 2-3 gyónásomból kihagytam egy dolgot, pedig folyamatosan ott ez a bűn (gondolat, nem helyes érzelem) az életemben. Nem szándékosan hallgattam el, de szégyellem és nem mertem ezt elmondani. A gyóntatómnál nem is merem ezt rendbetenni, de egy lelkigyakorlaton lehetőségem lesz elmenni gyónni. Ezt hogy kell elmondani? Hogy érvénytelennek érzem az utolsó gyónásaimat? Meg kell ilyenkor teljesen ismételni azokat? Nem követek el azzal újabb bűnt, hogy ezt nem a gyóntatómnál teszem meg vagy neki mindenképpen tudnia kell erről?
Köszönöm a tanácsát!

Kedves Kérdező! Már az elsőáldozó gyerekekkel azt tanítjuk, hogy a szentgyónás érvényességéhez és a szentség méltó felvételéhez meg vannak a testi-lelki "követelmények". Alapos lelkiismeret vizsgálat, bánat, erősfogadás, hűség és a feladott elégtétel elvégzése ilyen lelki követelmény. Gondolom az alapos felkészülést segítő lelkiismeretvizsgálat miértjét nem kell magyaráznom, ahogy remélem, a többit sem. Bánat nélkül nincs bocsánat, és a jófeltétel épp a javulás komoly szándékát jelzi. A hűség pedig azt jelzi, hogy az ember a valóságnak megfelelően mondja el a bűneit. Sem szégyen, sem félelem, sem "mit gondol rólam" - ettől nem tarthat vissza. Itt bővebb segítséget is kaphat a feltett kérdéseire. https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=szentgy%C3%B3n%C3%A1s+menete - A Magyar Katolikus Lexikon részletesebben itt foglalkozik a bűnbánat szentségével: http://lexikon.katolikus.hu/B/b%C5%B1nb%C3%A1nat%20szents%C3%A9ge.html

Szeretettel.

István atya

 

További gondolatok

Ezt de rossz volt olvasni.

"erős fogadás" -> Ez nagyon rossz. Ez arra buzdít, hogy légy képmutató. Hidd azt, hogy neked megy Isten nélkül a szenté válás. Nincs rosszabb mint fogadkozni. Szerencsére a szövegben nem ez van hanem: "Isten segítségével a jóra törekszem."

"feladott elégtétel elvégzése" Katolikus dogma: A penitencia elvégzése nem kell Istennek, hogy megbocsátson, nekünk kell amennyiben úgy érezzük szükségünk van valamit lerónunk. Érvényes nélküle is.

"Bánat nélkül nincs bocsánat" Juj. Isten megbocsátotta bűneinket mielőtt elkövettük volna. "Megigazulásunkat ingyen kaptuk az ő megváltása árán." Roma 3,24 Ingyen azt jelenti, hogy semmit nem kell érte tennünk. A bűnbánat arra van, hogy megítéljük magunkat. Alázatra indít.

István atya aki ezt a választ fentebb írta egy zsidó pap. Mert csak a törvényeket látja. A megváltásban nem hisz. Tudja hogy van azt is gondolja hisz benne, de mivel alapjaiban fogalma sincsen róla, tanítja ugyanazt amit a zsidó rabbik megspékelve egy kis katolicizmussal.

A helyes válasz ez lett volna a gyónónak: Gyermekem járj ugyanúgy el amint a tékozló fiú. Ott le van írva a gyónás menete. "Atyám vétkeztem ellened és az Úr ellen" Semmi felsorolás. S ez elég. Így tanítja Jézus a bűnbánatot. Szerencsére ezt rengeteg pap így tanítja.

Tudom, hogy ez az üzenet nem lát napvilágot, de botrány amit azok a papok elkövetnek akik hetente egyszer sem veszik kezükbe a bibliát olvasni, csak amikor kötelező.

István (szinén) - 2020-05-12 11:29

Tisztelt István (szintén)!
Olvasva irását, volnának kérdéseim.
Pl.: Ön is katolikus pap?
Ha igen,szeretném elérhetőségét megkapni, ha ez lehetséges.

név nélkül - 2020-05-25 09:38

Kedves Kérdező! Igen! Magánban bármikor írhat, szeretettel fogadom: nyuszi72@t-online,hu

István atya - 2020-05-25 15:12

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód