Érvénytelen gyónás?

2017.04.24. - Krisztina
Az utóbbi 2-3 gyónásomból kihagytam egy dolgot, pedig folyamatosan ott ez a bűn (gondolat, nem helyes érzelem) az életemben. Nem szándékosan hallgattam el, de szégyellem és nem mertem ezt elmondani. A gyóntatómnál nem is merem ezt rendbetenni, de egy lelkigyakorlaton lehetőségem lesz elmenni gyónni. Ezt hogy kell elmondani? Hogy érvénytelennek érzem az utolsó gyónásaimat? Meg kell ilyenkor teljesen ismételni azokat? Nem követek el azzal újabb bűnt, hogy ezt nem a gyóntatómnál teszem meg vagy neki mindenképpen tudnia kell erről?
Köszönöm a tanácsát!

Kedves Kérdező! Már az elsőáldozó gyerekekkel azt tanítjuk, hogy a szentgyónás érvényességéhez és a szentség méltó felvételéhez meg vannak a testi-lelki "követelmények". Alapos lelkiismeret vizsgálat, bánat, erősfogadás, hűség és a feladott elégtétel elvégzése ilyen lelki követelmény. Gondolom az alapos felkészülést segítő lelkiismeretvizsgálat miértjét nem kell magyaráznom, ahogy remélem, a többit sem. Bánat nélkül nincs bocsánat, és a jófeltétel épp a javulás komoly szándékát jelzi. A hűség pedig azt jelzi, hogy az ember a valóságnak megfelelően mondja el a bűneit. Sem szégyen, sem félelem, sem "mit gondol rólam" - ettől nem tarthat vissza. Itt bővebb segítséget is kaphat a feltett kérdéseire. https://www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=szentgy%C3%B3n%C3%A1s+menete - A Magyar Katolikus Lexikon részletesebben itt foglalkozik a bűnbánat szentségével: http://lexikon.katolikus.hu/B/b%C5%B1nb%C3%A1nat%20szents%C3%A9ge.html

Szeretettel.

István atya

 


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód