Szentáldozás gyónás előtt?

2017.03.27. - Józsi
Kedves István atya!
A közelmúltban tapasztaltam egyeseknél azt a gyakorlatot, hogyha a misén sorban állnak gyónni, de a szentáldozásig nem kerülnek sorra, akkor elmennek áldozni, majd visszamennek a sorba a gyónásra várók közé.
Elfogadható ez a gyakorlat? Én ezt nem merem megcsinálni, lelkiismeretem nem engedni. Talán túl aggályos vagyok?
Köszönöm válaszát: Józsi.

Kedves Kérdező! Bűnnel tudatosan áldozni = méltatlan áldozás, szentségtörés.Világos tanítást és eligazítást ad mindenkinek a Katolikus Katekizmus és a Katolikus Lexikon is: http://lexikon.katolikus.hu/S/szent%C3%A1ldoz%C3%A1s.html Vannak ezért nagyon komoly figyelmeztetések. Szent Pál így ír erről: "Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön. Ezért aki méltatlanul eszi a kenyeret vagy issza az Úr kelyhét, az Úr teste és vére ellen vét. Tehát vizsgálja meg magát mindenki, s csak úgy egyék a kenyérből és igyék a kehelyből, mert aki csak eszik és iszik anélkül, hogy megkülönböztetné az (Úr) testét, saját ítéletét eszi és issza. (1.Kor. 11,26-29) - A szentségtörésről pedig itt olvashat: http://albertgallery.eu/documents/szentsegtor.pdf A bűnbánat szentségében a bevallott bűnökre kapott feloldozás, az őszinte bánat és erős fogadás, az elvégzett elégtétellel együtt mind feltétele a szentáldozásnak. Természetesen a sorrendet felcserélni nem lehet, hiszen akkor bűnnel áldoznánk!

Szeretettel.

István atya

További gondolatok

Nem biztos, hogy mindenki akkor megy csak gyónni, ha halálos bűne van. De mindenki a saját lelkiismeretével számol el. Misén nem biztos, hogy azzal kell foglalkozni ki, mit, miért csinál, így pont a lényegre nem lehet odafigyelni...

név nélkül - 2017-03-30 21:41

Kedves "név nélkül" hozzászóló! Első két mondatával egyetértek. A harmadik kicsit kioktatóra sikerült. Azért a misén a lényeg mellett azzal is szoktam foglalkozni, gyóntatásnál ki után következem a sorban, úrfelmutatáskor nem trappolok végig a templomon, nem lépek be a gyóntatószékbe, áldozáskor szintén sorban megyek előre valaki után. Ettől még tudok a lényegre figyelni.

Józsi - 2017-04-02 08:12

Az lenne a jó, ha a szentgyónáshoz való járulás nem egybe esne a szentmisén való részvétellel. Nem árt, ha teljes az egész. Pl: gyónás alatt felbúg az orgona, meg kell kérdeznem mit mondott az atya. Én azt szoktam, hogy megmondom a gyóntatónak, áldoztam. Viszont, azt nem tudom én se eldönteni, de nem is feladatom, hogy melyik viselkedik méltóbban, aki gyónásra vár, közbe elmegy áldozni, vagy aki áldozik, de lenne mit meggyónnia?

Szilvi - 2017-05-05 19:07

Én bűnnel együtt áldoztam. Most történni fog valami? :(

Andi - 2017-12-20 18:33

Kedves Kérdező!Bűnnel nem áldozhatunk,előtte gyónni kell!Ha tudatos volt a bűnben való áldozás,sürgősen gyónni kell és meg kell mondani a gyóntató atyának.
Szeretettel.
István atya

István atya - 2017-12-21 14:02

Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód