Vasárnap

2017.09.17. - Tamás
Tisztelt István atya!
A harmadik parancsolattal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mennyire "szigorúan" kell értelmezni azt, hogy "semmiféle munkát se végezz azon" (tehát az Úr napján) (Kiv 20,10)? Sokszor eszembe jut Jézus szava is, hogy a "szombat van az emberért" és nem fordítva (Mk 2,27). A mai világban sokan elég szabadosan értelmezik ezt a parancsot és sok olyan iparág is létezik, ahol vasárnap is muszáj dolgozniuk az embereknek, míg Jézus idejében sokkal szigorúbban tartották be ezt a parancsot. Körülbelül milyen az arany középút?
Két gyakorlati példa:

1. Ha heti három-négy napon dolgozok (munkanapokon) és közben egyetemen tanulok (levelezősként), akkor ha vasárnap tanulok, azzal megsértem-e a harmadik parancsolatot?

2. Egy hívő keresztény csak végszükség esetén vállalhat munkát pl. a kereskedelemben, vagy a közlekedésben, stb., ahol (esetleg) vasárnap is kell majd dolgoznia?

Főleg az első kérdés érdekel, mert abban én magam most érintett vagyok.
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Kérdező! Szerencsés helyzetben vagyok, mert Szent II. János,Pál pápa egy gyönyörű, egyértelmű, kitűnően eligazító és az Egyház tényleges tanítását tartalmazó apostoli levelet adott ki a vasárnap megszenteléséről. http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=70 Tudom, kicsit hosszúnak tűnő, de mindenre kiterjedő alapvető eligazítás ez a vasárnap megszentelésésől. Ha kérhetem, olvassa el és utána nyugodtan kérdezzen. Annyit már most is mondhatok, hogy a szellemi munka (tanulás)nem fizikai, amit elsősorban tilt a III.parancs. Az Úr napjának megszentelése nem csak "isteni parancs", hanem az Egyház parancsai között is: http://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=22 szerepel.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód