Mikor érvényes egy szentmise

2022.01.31. - László
Dícsértessék a Jézus Krisztus!

Előljáróban szeretném leszögezni, hogy soha sem szoktam szentmiséről késni. Tegnap viszont lekéstük feleségemmel a misét 90%-ban önhibánkon kívül. Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy mekkora késés esetén minősül még érvényesnek a szentmise, mert én hittanórákon (50 évvel ezelőtt) mást tanultam, mint amit mostanában hallok.

Üdvözlettel
Elsholtz László

Kedves Kérdező! Igaza van - a szentmise az elején kezdődik és az áldással van vége. A Kat.Lexikon szerint: http://lexikon.katolikus.hu/S/szentmis%C3%A9n%20val%C3%B3%20r%C3%A9szv%C3%A9tel.html - 

https://777blog.hu/2016/09/24/igy-erkezz-meg-szentmisere/- kiemelve a megjegyzést: "ha tudsz, érkezz meg időben....és, ha késel? " - de szerintem kár lenne bármilyen "csúszást" gyakorlattá tenni. Ahogy írja - önhibáján kívül -  tehát nem szándékosan. Minden esetre, ha egészen biztos akar lenni abban,hogy bűn volt-e a késés, érdemes megelmíteni a gyóntató papjának.

Szeretettel.

István atya


Hozzászólás

Amennyiben a választ ki tudod egészíteni, további szempontokat vagy segítséget tudsz adni, oszd meg velünk és a kérdezővel!
(A hozzászólás csak engedélyezést követően jelenik meg.)

Vélemény, további gondolatok:

Név, becenév, ami megjelenik:

Az alábbi biztonsági kódszót kérjük írd a mezőbe!
Biztonsági kód