Hitünk alapjai

Hittel kapcsolatos alapkérdések és válaszok.

Összesen 401 kérdés a témában. Listázás: « 31 - 61 »

Szentmise hallgatás

2019.09.08. - Gaál Andor
Dicsértessék a Jézus Krisztus
Nem rendszeresen, de a BONUM TV.keresztül szentmisét hallgatok.Kérdésem,hogy ily módon a szentmise érvényesnek tekinthető e,tehát helyettesiti e a személyes hallgatást?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentáldozás

2019.08.29. - Hajnal
Tiszteletem Atya !

Megvagyok keresztelve.Nem kaptam katolikus neveltetést.Az utóbbi 5 évben járok templomba.Nem minden vasárnap, de én böjtölök Húsvétkor és Jézus Krisztus halálát "átélem"Nincs egy konkrét egy templom vagy közösség ahová járok sajnos.Innen is hallok dolgokat és onnan is.Az utóbbi 2 évben jártam egy ezoterikus nőhöz is.Amint hallottam ez összeférhetetlen a katolikus vallással.Én úgy gondolom,hogy az ezoterikus nő sok mindenben segített,hogy tisztán lássak.Felhívta a figyelmemet,hogy rossz energiák vannak a házban ahol élünk édesanyám,bátyám és én.Ők nem járnak annyira sem templomba mint én.Felkerestem egy Atyát,hogy segítsen "h...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bűnbeesés

2019.08.21. - Csilla
Lelki Atyám!
Nem vagyok túl vallásos,így gyónni sem járok.Nagy bűn nyomja a lelkemet, muszáj valakivel megosztanom,megbeszélnem. Feleség, anya vagyok. Szerelembe estem egy kollégával.Másfél égig tartott, a halála miatt lett vége. Már a kapcsolat alatt is éreztem, hogy becsapom a családom.Többször elküldtem, de nem sikerült. Ez volt az igazi szerelmem, én még úgy soha nem voltam szerelmes.
Férjemet tisztelem,részemről nem volt nagy szerelem,nem tudnám elhagyni.
Azóta is bűntudatom van, ami nagyon fáj, de ezt magamnak okoztam.A környezetemben nem tudok róla beszélni, így mikor erre az oldalra rátaláltam, erőt vettem magamon, legalább így írásban ,,gyónja...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Segítség

2019.08.01. -
Kedves Lelkiatya!

26 éves, homoszexuális férfi vagyok. Református családban nőttem fel, de katolikus gimnáziumba jártam és ott én is katolizáltam.

Már fiatal koromban is világos volt számomra, hogy a férfiakhoz vonzódom, de akkor még azt gondoltam, változhat ez. Rengeteg szakember próbált segíteni, eredménytelenül.

Most jutottam el odáig, hogy elkezdtem haragudni Istenre, lassan már gyűlölöm Őt, mert ilyennek teremtett és nem enged boldognak lenni így. Miért haragszik rám ennyire, hogy ilyen átokkal ver?

Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Segítség

2019.07.14. - Anonim
Kedves István atya! Mindig, minden körülmények között kell segítenünk? Valaki anyagi segítséget kért tőlem mivel nem tud munkát találni, de viszont dohányzik. Nem tudom helyes- e ebben az esetben segíteni. Ha tudnám hogy valóban pl.élelmiszerre költenék..
Köszönöm: Anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kételyek,csüggedés

2019.07.13. - Réka
Kedves Atya!Sajnos hajlamos vagyok megkérdőjelezni Isten létét,ha inádkozom is,ürességet érzek,semmi jelét nem látom,hogy létezne,hallgatna,figyelne rám.Évek óta imádkozom férjért,családért és minden csak rosszabb és rosszabb.így kezdem végleg feladni..a végén az életemet is...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Aggályosság

2019.06.06. -
Dícsértessék a Jézus Krisztus!

Nem tudom, hogy áldozhatok-e, nem áldoztam-e szentségtörő módon?

Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Külön élö vagyok

2019.05.25. - Andris
Tisztelt Atya ! Feleségem el hagyot öt éve és szükségem volna egy társa. Mindig Jézusnak tett esküm jüt eszembe ha más növel találkozom és ez lelkileg nagyon megvisel. Nem kapom az utam.
Tisztelettel,
Berekméri András
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentgyónás kötelezö

2019.05.24. -
Kedves István atya! 18-án volt a lánykám esküvöje.A gyönyörü templomi esküvö után lelkileg feltöltödve mentünk ünnepelni.A családom rendszeresen részt vesz a szentmiséken és szentáldozáshoz is járulnak,természetesen idönkénti szentgyónáas elvégzésével.25-én bérmálkozik a 15éves kisfiam.Itt jön a nagykérdésem.Járulhatunk-e szentáldozáshoz a bérmálkozáson,érvényes-e az esküvöi szentmise vasárnapra.falunkban sem templom,sem pap.Szóval leblokkoltam,most mi legyen. Szentgyónáshoz hol találunk papbácsit. Istenem,segits! Szorongó szivvel várom válaszát kedves atyám.nehéz helyzetben vagyunk.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Elakadás

2019.05.22. - anonim
Kedves István atya! Segítségét szeretném kérni. Mélyen vallásos, római katolikus vagyok. Szeretem a munkámat, de valami mégis hiányzik. Szeretnék valakivel beszélgetni, pl. egy lelki vezetővel, akinek el tudnám mondani mindazokat a dolgokat amik bennem vannak és segítségemre tudna lenni. Tudna nekem valakit ajánlani?Köszönettel: Anonim
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bűntudat, önvád

2019.05.12. -
Kedves István atya!

Hogy lehet megszabadulni attól az érzéstől, hogy ha hibáztatom magam valamiért (nem feltétlenül bűn, csak pl. nem végeztem minden feladatommal) vagy úgy érzem, hogy nem volt mindig keresztényhez méltó a viselkedésem, akkor nem vagyok méltó, hogy ott legyek a szentmisén? Sokszor ez az oka a misemulasztásaimnak vagy ha ott is vagyok, végig ez a vád van bennem. Próbáltam már gyónásban is segítséget kérni, de csak annyi tanácsot kaptam, hogy menjek misére és majd elmúlik. Nem múlt el sajnos, évtizedek óta nem tudok megszabadulni ettől.

Köszönöm a tanácsát!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bűnös és áldozat

2019.05.07. - Szomorú
Kedves István atya!

A szentgyónás alkalmával letesszük a saját, felismert bűneinket, elfordulunk azoktól és a feloldozás után már nem cipeljük az emlékét, terhét tovább.

Mit tehetünk azokkal az emlékekkel, amikor egy helyzetben mi nem a bűnösök, hanem az áldozatok voltunk? Ezeket a terheket le lehet tenni valahogyan, az Egyház segítségével, a szentgyónáshoz hasonlóan?

Tudom, hogy az ellenünk vétkezőknek meg kell bocsátanunk, és értem, hogy a megbocsátás segít abban, hogy letegyük azokat a terheket, amikor nem a saját bűneink, hanem mások ellenünk elkövetett bűneinek a terhét cipeljük magunkkal.

Hogyan lehet segítséget kérni ahhoz egy pléb...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Keresztvetések

2019.05.06. -
Kedves István atya!
A keresztvetés :áldozás előtt és után is?
A " :szenteltvízzel a templomba belépéskor és távozáskor is?
Gyóntatáskor kell-e használni a stólát?(a papnak)
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Temetés

2019.04.28. - Moncsi
Édesapám elhunyt.50 évig fizette az egyház adót. Kérdésem. Miért is kellett kifizetni 33 000 ft-t a temetésre. Kántor,mise ,harangozás,temetés.(megjegyzem kántor nem volt,holott a pénzt elkérték). Számlát nem hajlandó adni a pap!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mit jelent Az alabbi idezet?

2019.04.12. -
33Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá!
Kedves Istvan atya,
Az szeretnem kerdezni hogyan Kell kerseni Isten orszagat es annak igazsagat. Nagyon szepen koszonom.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Nagypenteken szabad dolgozni?

2019.04.10. -
Azt szeretnek kerdezni nagypenteken , szombaton szabad dolgozni otthoni nagytakaritast, csempe mosast, porszivozast. Mosast stb. vegezni, vagy nem ?. Nagyon szepen koszonom valaszat.


Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Engesztelő Kápolna

2019.04.03. - Anna
Kedves István atya!
Engem nagyon foglalkoztat a kérdés, hogy mi az oka, hogy még mindig nem épült fel a Világ Királynője Engesztelő Kápolna a Szent Anna réten. Az Úr Jézus kérése volt ez, Natália nővér által.Mindszenty Bíboros Úr úgy fogalmazott, hogy ..." akarom az engesztelésnek ezt a szentélyét" és az alapkőletétel is megtörtént.
Anyagi, vagy személyi okok gátolják, hogy megoldódjon Szűz Mária és Jézus kérése?
Tisztelettel várom szíves tájékoztatását.
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Honnan tudjam, a bunomet mikor bocsajtja meg Isten

2019.03.12. -
Sajnos sok evvel ezelot volt 1 abortuszom ami mostanaba egyre jobban faj, mar meggyontam es sokaig nem is jutott eszembe de most mintha egyfolytaban ez a bunom foglalkoztatna. Vajon mit tehetnek hogy a Jo Isten megbocsassa bunomet , mert ez bant engem, mikor tudom meg hogy megbocsatotta ezt a sulyos bunt. Koszonom.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Erősfogadás

2019.03.12. -
Mit jelent az őszinte erősfogadás? Ha úgyis tudom, hogy újra el fogom követni ugyanazokat a bűnöket és már nincs is erőm küzdeni ellenük, akkor ne menjek gyónni?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Milyen napokon kell bojtolni?

2019.03.12. -
Azt szeretnem kerdezni , hogy minden nap kell bojtolni, vagy eleg ha csak penteken nem eszunk hust? Koszonom.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Kérdés-kérés

2019.03.08. - Szilvi
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Igazából, nem ide tartozna, csak nem tudom hova lehet írni:Hamvazószerdán, kétszer is belebotlottam, olyan zenébe, ahol a bűnbánat kifejezése, pop- rock, tánczene stb. aláfestéssel lett leadva. Nem tudom konkrétan hány óra volt, de az egyik: A mélyből hozzád száll szavam.-kezdetű volt. A következő mondatban persze ott volt, hogy tartózkodjunk a mulatozástól, hát... OKé, értem az alfa generációt is ki kell szolgálni, teret kell adni az ökumenének is, úgymint szabker,újszövi gyülekezeteknek is. De hát mégis KATOLIKUS, meg MÁRIA. Lehetne annyit kérni, hogy legalább nagyböjt péntekjein, ne legyen? Másik az, hogy én valahogy ...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Bojt

2019.03.07. -
Egy 11 Eves gyereknek kell bojtolnie, szabad hust ennie? Koszonom valaszat.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Szentképek

2019.02.27. -
Tisztelt István atya!

Azt szeretném kérdezni, hogy a régi karácsonyi üdvözlőlapokat (amelyeken Jézus születése van, nem a karácsonyfás lapokat), ki lehet-e dobni a többi papírhulladékkal együtt (esetleg előtte el kell-e vágni őket).

üdvözlettel:

D-né
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Aldozas

2019.02.24. - Nevtelen
Szabad e aldozni ha utolso gyonasom utan az volt a bunom hogy nem voltam vagy elkestem a vasarnapi miset. Koszonom .
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Nagyböjt

2019.02.21. -
Bűn nagyböjtben szórakozóhelyekre, bulikba és koncertekre járni?
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Hogyan lehet beszelgetni Istennel?

2019.01.31. -
Bojte Csaba mondta egy videoban hogy o az arva gyerekeket oda viszi az Isten ele hogy beszelgessenek.En is azt szeretnem kerdezni hogy hogy felel Isten, mert en sokat kerem , mar szinte azt is szeretnem ha helyettem elne, mert en nem boldogulok meg az emberi kozossegbe se, es nem ertem , nem tudom, nem hallom a valaszat , csak tulelem az eletem., csak orulok hogy meg valahogy eletben vagyok, hogy tudom nevelni a gyermekem. Valaszat koszonom.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mit tegyek?

2019.01.30. -
Kedves István atya!

23 éves fiú vagyok, katolikus, de egy ideje már tudom magamról, hogy homoszexuális vagyok. Párkapcsolatom még nem volt viszont ettől még én is szerelmes leszek néha. (Mások egyébként nem tudják rólam, hogy a fiúkat szeretem.)

Most ismét úgy érzem, hogy szerelmes lettem. Az egyik egyetemi csoporttársamról van szó, de ő teljesen normális srác, ráadásul tudom azt is, hogy melyik lány tetszik neki. Viszont ettől én még nem tudom őt elfelejteni, ezt nehezíti az is, hogy barátok vagyunk és a baráti körünk is kb. ugyanaz.

Viszont tudatában annak, hogy ő milyen érzelmeket ébreszt bennem, nem tudom, helyes-e, ha barátok maradunk. Mit ké...
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Baj-e ha folyton kérek?

2019.01.26. -
Baj e ha folyton kerem Istent. ,hogy segitsen, mert sajnos nem boldogulok az eletben , senki se szeret a csaladomon kivul, es megoldast nem tudok semmire. Koszonom a valaszt, mert nekem nagyon nehez elni, megoldast talalni., Emberi munkakozossegben lenni.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Erzem hogy velem van...

2019.01.26. - Anonim
Mit tegyek erzem Jezus jelenletet az eletemben de. A bAj marad.Mit tehetnek hogy megszabaduljak a bajomtol, sokan orulnek es keresik hogy rosszhiremet vigyek , csinaljak, jatszak, provokaljak es bizonyitsak , igy nekem meg nehezebb. Sokan foglalkoztak azzal hogy nekem bajt csinaljanak, most nyilvan nem szeretnek hogy jol legyek . Az Isten erzem mostmar hogy velem van , csak sajnos meg a bajomtol csak ideig orakig szabadit meg. Nem tudom mit tegyek hogy buneimet megbocsassa es kiszabaditson a bajombol. Valaszat , esetleges imatsagat halasan koszonom.
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Mit olvashatunk?

2019.01.18. -
Dicsértessék a Jézus Krisztus.Kedves István atya,kérem világositson fel milyen válasz adható erre a kérdésre: Római katolikus kereszteny hivö ember
olvashatja-e az everystudent.hu irásait? Előre is köszönöm tanitó válaszát. Szeretettel AVE
Érdekel a válasz!

2 további hozzászólás

Listázás: « 31 - 61 »